Algériai túszejtés – Londoni elemzők: fordulópont lehet a térség kitermelési biztonságában

Az algériai energiahordozó-kitermelő létesítmények eddig viszonylag jól védettnek számítottak, így az ország keleti részén működő Amenasz földgázkitermelő létesítmény megtámadása és az azt követő túszdráma fordulópontnak bizonyulhat a térségi kitermelés biztonsága szempontjából – vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni iparági szakelemzők.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays, amely rendszeresen állít össze befektetők számára olaj- és földgázipari prognózisokat, az algériai túszejtés kapcsán készített elemzésében kiemeli, hogy az algériai földgáz- nyersolajexportban még az 1991-2002-es polgárháború csúcspontján sem voltak komolyabb fennakadások, a kitermelés is stabil maradt napi 1,3-1,4 millió hordóegyenérték szinten.

kép: bp.com

A líbiai konfliktus azonban “megbonyolította” a biztonsági összképet Észak-Afrikában és a Szahel-övezetben, mivel líbiai fegyverek jutottak az al-Kaida és más terrorhálózatok helyi alakulatainak birtokába. Különösen a vállról indítható rakéták tömege ad okot aggodalomra, Kadhafi néhai líbiai vezetőnek ugyanis ilyen fegyverekből becslések szerint 20 ezer egységnyi állt rendelkezésére a líbiai felkelés előtt, ám a harcok és a NATO-légicsapások hónapjai alatt a líbiai fegyverraktárak közül sok szabadon hozzáférhetővé vált a fosztogatók számára – áll a Barclays pénteki londoni elemzésében.

hirdetés

A ház szakelemzői szerint a másik fő aggodalomforrás a térségi energiahordozó-kitermelés biztonsága szempontjából a Maliban zajló francia katonai beavatkozás. Maliban ugyanis az al-Kaida és más iszlamista erők igen aktívak, és a francia hadműveletek ürügyként szolgálhatnak további támadásokhoz nyugati energiaipari létesítmények ellen. Az algériai támadás elkövetői is közvetlenül a Maliban zajló francia katonai műveletekkel hozták összefüggésbe akciójukat.

Tekintettel arra, hogy ezek a terrorcsoportok országhatárokat nem ismerve működnek, a kitermelő létesítmények több térségi országban is veszélyben lehetnek – vélekedtek pénteki értékelésükben a Barclays londoni elemzői.

A ház szakértői szerint ha az algériai támadás új folyamat kezdetét jelenti, annak “vérfagyasztó” hatása lehet az energiaipari tevékenységre a térség egészében, a nemzetközi olajipari cégek ugyanis nagyon komolyan veszik alkalmazottaik védelmét, és már korábban is megmutatták, hogy készek tevékenységük beszüntetésére ott, ahol veszélyben érzik biztonságukat – áll a Barclays pénteki londoni elemzésében.

MTI

Vélemény, hozzászólás?