Alig kerül többe repülővel hozni a nukleáris fűtőanyagot

A napokban ismét új fűtőanyag-szállítmány érkezett a paksi atomerőműbe, ezúttal vonaton – tudta meg a Napi Gazdaság. A szeptember végi, légi úton való fűtőanyag-szállítás tesztként szolgált, ez a mód a költségeket csak egy százalékkal emelte meg.
Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta, a szállítmány kiemelt biztosítás mellett, a tranzitországok hatóságainak együttműködésével és jóváhagyásával érkezett Magyarországra, elkerülve a konfliktusokkal terhelt régiókat.

kép: wizzair.com

Illusztráció. kép: wizzair.com

Mint mondta, nem az aktuális orosz–ukrán helyzet tette szükségessé, hogy – mint arról beszámoltunk – szeptember 24-én légi úton érkezzen fűtőanyag az erőműbe, a nukleáris elemeket csupán teszt jelleggel hozták akkor repülővel. Évekkel ezelőtt megkezdett előkészítést követően került sor erre a lépésre, ami egyébként számos országban bevett gyakorlat, valamint a vonatkozó hazai és nemzetközi, köztük európai uniós jogszabályok is lehetővé teszik – húzta alá a kommunikációs vezető. Egyben rámutatott: a légi szállítás alternatív ellátási útvonalként szolgál a magyarhoz hasonló típusú reaktorokat üzemeltető országokban, így Csehországban, Bulgáriában, Oroszországban vagy Örményországban.

hirdetés

Kovács Antal hangsúlyozta, a szeptember végi légi fűtőanyag-szállítás nem érintette az ukrán légteret. A teszt célja az volt, hogy az ellátásbiztonság érdekében rendelkezésre álljon egy minden szükséges engedéllyel rendelkező, kipróbált és teljesen biztonságos alternatíva a paksi atomerőmű fennakadásmentes ellátására. Ennek igénybevételére akkor lehet szükség, ha bármilyen okból ellehetetlenülne a hagyományos, vasúti szállítás – fejtette ki a kommunikációs igazgató.

A paksi atomerőmű közlése szerint a légi szállítás csak körülbelül egy százalékkal növelte az üzemanyag-beszerzés költségét. Ugyanakkor elmondták, ha rendszeresen repülővel érkezne a nukleáris anyag, még kisebb lenne a különbség a vasúti és légi szállítás költsége között.

OPH

Vélemény, hozzászólás?