Álombenzin: levegőből készít benzint egy brit cég

Forradalmian új technológiával állt elő egy brit cég: levegőből készítenek üzemanyagot, amellyel talán megnyerhető a szén(-dioxid) csatája.

Az Air Fuel Synthesis nevű kis, észak észak-angliai cég „air capture” technológiája mindössze levegő és elektromos áram segítségével képes szintetikus benzint előállítani.

kép: miki3d/indafoto.hu

A szakértők rögtön úgy jellemezték az új technológiát, mint ami esélyes arra, hogy forduljon a kocka az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, illetve a világ megváltója lehet az energiaválságban, de egyben túl szép, hogy igaz legyen…

A „benzin a levegőből” technológia lényege, hogy a szén-dioxidot nátrium-hidroxiddal keverik össze, majd az elektrolízis során nátrium-kabonát jön létre. Végül vízből, elektrolízissel nyert hidrogénnel elegyítik, így hozva létre a szintetikus benzint.

hirdetés

Az eljárás. kép:telegraph.co.uk

Az eljárás eddig nem túl hatékony, három hónap alatt mindössze öt liter üzemanyagot tudtak előállítani kis finomítójukban. A műbenzin teljesen kompatibilis a jelenlegi járművekkel és amennyiben az előállításához szükséges energiát sikerül teljes méretékben megújuló energiaforrásból fedezni, teljesen „szénmentes”.

Az 1,1 millió fontos kutatás már két éve zajlik, vezetői szeretnének két éven belül egy olyan új finomítót építeni, ami már napi két tonna benzint állít elő, a következő 15 évben pedig már egy valódi olajfinomító méretűt.

forrás: telegraph.co.uk