An-2 a Guinness-rekorder repülőgép. Élt, él és élni fog… (videó)

A korszerűsített orosz An-2-es repülő túl van első repülésén.A Szovjetunió idején ez a repülő pótolhatatlan volt a helyi légitársaságoknál olyan küldetések végrehajtásában, mint élelmiszer vagy postai küldemények szállítása, termőföldek permetezése vagy felkutatások során nyújtott segítség.

Most a Szibériai Repülési Tudományos Kutatóintézet (SibNIA) mérnökei az elöregedett szovjet hajtóművek helyett amerikai turbólégcsavarokat raktak a gépre. A repülő belső tere is változott, sokkal kényelmesebb lett utasok szállítására.

kép: sibnia.com

kép: sibnia.com

Ezt a repülőt a repülőgépipar Kalasnyikovjának nevezik. Ugyanolyan tökéletes, univerzális, igénytelen és szívós, mint a Kalasnyikov gépfegyverek. Az An-2-es modell bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ egyetlen repülőgépe, melyet több mint 60 éve gyártanak. Az An-2-esnek mind a mai napig nincs párja a világon, mondta az Oroszország Hangjának Vlagyimir Barszuk, a SzibNIA igazgatója.

kép: sibnia.com

kép: sibnia.com

A repülőgép előnye abban áll, hogy neki van a világon a legrövidebb felszállási és leszállási pályára szüksége. Az An-2-es képes ugyanolyan leszállópályára leszállni, mint a Mi-8-as helikopter. A külföldi repülők közül egy se tud ilyen kis területen leszállni. A felszálláshoz szükséges táv is mindössze 50-80 méter. A hasonló külföldi repülőknek legkevesebb 400-500 méter kell a felszálláshoz. Az An-2-es technikai lehetőségei, olyan esetekre, ha esetleg egy elő nem készített területre kell leszállnia, szintén jobbak a többi gépénél.

hirdetés
kép: sibnia.com

kép: sibnia.com

Oroszországban körülbelül 2000 ilyen – becézve -„kukoricacsutka” maradt szolgálatban. Sokkal jobban megéri ezeknek a repülőknek adni egy új életet, mint külföldi modelleket vásárolni. Már volt rá kísérlet, hogy külföldről szerezzenek be használt, 1965-ös gyártású Cessna duplaszárnyú repülőt. A gyártási év egyébként ugyanaz, mint az An-2-eseknél. Kiderült azonban, hogy ez a vállalkozás nem csak gazdaságilag nem éri meg, de az üzemeltetés során is nehézségek merültek föl, magyarázta Vlagyimir Barszuk.

Egy használt Cessna 3,5 millió dollárba kerül, új műszerekkel felszerelve pedig 4,5 millió. Egy An-2-es modernizálása új motorral viszont csupán 800 ezer dollár, ami csak harmada a kiadásoknak. Mindezek mellett pedig a Cessnának egy hosszabb pályára van szüksége leszálláshoz, hangárban kell tartani és nem bírja ki a szibériai hidegeket.

Oroszország északi részén már nagyon várják az új, modernizált An-2-eseket. Azon területek számára, ahol nincsenek teljes értékű felszálló- és leszállópályák, nem jár a vonat, ez a repülő a túlélést jelenti. Az új repülő tervezésénél a mérnökök főleg az orosz piacra gondoltak. Érkezett azonban több megrendelés is külföldről, Kazahsztánból, Tádzsikisztánból, az Egyesült Államokból és Brazíliából. Különös érdeklődést mutat Kína is. Ott engedélyük van az orosz veterán megfelelőjének, az Y-5-ösnek (Jun-5) a gyártására. Most azonban Kína szeretne egy új An repülőparkot létrehozni és 700 repülőgépüket szeretnék korszerűsíteni.

Szibériában nem aggódnak amiatt, hogy lesz-e kereslet az An-2 iránt. A legfőbb probléma jelenleg, hogy megoldják a gyártási partnerrel felmerült jogi kérdéseket. Az Antonov ukrajnai gyár benyújtotta jogi követeléseit. Amikor megoldják ezt a problémát, akkor a „szuper An” a kereskedelmi forgalomba kerülhet. A SzibNIA-ban biztosak benne, hogy ennek a kis repülőnek hatalmas jövője van.

Orszország Hangja

Vélemény, hozzászólás?