Áramtermelő ablaküveg!

A modern épületek jellemzően hatalmas üvegfelületekkel rendelkeznek. A fényen kívül azonban tetemes mennyiségű nemkívánatos napenergia is bejut, ezért építőik drága fóliák alkalmazásával igyekeznek ezeket kívül tartani. Mennyivel egyszerűbb lenne ezeket a felületeket is áramtermelésre bírni.

Nos, az UCLA csapata pont egy ilyen találmányon dolgozik. Az általuk kifejlesztett új, átlátszó napelem képes energiát termelni, miközben átengedi a látható fényt. Magyarul megalkották a napelemes, áramtermelő ablakot.

Az újfajta polimer napelem elsősorban az infravörös fényt nyeli el, a szem számára látható sugarak 70%-át pedig átengedi, tehát a gyakorlatban úgy néz ki, mint egy hagyományos ablak. Ezzel megteremti az egyensúlyt az energiatermelés és az átlátszóság között.

hirdetés

Az eljárás egyaránt használható hordozható eszközökben valamint épületekben és az okos ablakok generációját indíthatja útjára.

Az új anyag a műanyagokhoz hasonló, könnyű és rugalmas, de ami még ennél is fontosabb: nagy mennyiségben és olcsón gyártható!

forrás: inhabitat.com

Vélemény, hozzászólás?