Augusztus végéig meghosszabítják, de egyelőre mérsékelik a lengyel áramkorlátozást

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Egyelőre mérsékelik a Lengyelországban elrendelt legmagasabb fokú áramfogyasztás-korlátozást, mivel az átviteli rendszer stabilizálódik – jelentette be kedd délutáni sajtóértekezletén Janusz Piechocinski lengyel gazdasági miniszter; a lengyel kormány ugyanakkor ezt megelőzően rendeletet fogadott el, mely lehetővé teszi az újabb megszorításokat.

A keddi kormányülésen elfogadott rendelet értelmében a nagyfogyasztókra vonatkozó áramfogyasztás-korlátozások augusztus végégig maradnak érvényben „a hosszan tartó hőség és szárazság miatt”. A nagyfogyasztók közé a 300 kilowattnál magasabb teljesítményre szerződtetett üzemeket, intézményeket sorolják, a kórházak kivételével.

A bełchatówi erőmű. kép: Greenpeace Polska

A bełchatówi erőmű. kép: Greenpeace Polska

 

A rendelet lehetővé teszi a korlátozások rugalmasabb szabályozását. Az érvényes lengyel jogszabályok szerint egyébként csak 72 óráig érvényes korlátozásokat lehetne bevezetni. Ez az idő „az előrejelzett időjárási viszonyokra való tekintettel elégtelennek bizonyulhat az országos villamosenergia-ipari átviteli hálózatra nézve”  – áll a lengyel gazdasági minisztérium honlapján közzétett rendeletben.

Hétfőn a lengyel villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító (PSE SA) a legmagasabb, 20-as fokú korlátozást a túlterhelt átviteli hálózat miatt vezette be. A tehermentesítéssel a teljes hálózati üzemkiesést akarták megelőzni.

hirdetés

Piechocinski a keddi sajtóértekezleten azt közölte az újságírókkal: a lengyelországi áramszolgáltatás-kiesést az európai hálózaton keresztül külföldről pótolják, a hétfői korlátozások lehetővé tették a lengyel energetikai rendszerben jelentkező zavarok mérséklését.

Henryk Majchrzak, a PSE SA elnöke a sajtóértekezleten elmondta: kedden 17 óra után már csak 11-es fokú korlátozás lép érvénybe, és várhatóan érvényben marad szerdán is. Így a nagyfogyaszók Majchrzak szerint gyakorlatilag korlátozás nélkül jutnak majd áramhoz. Majchrzak cáfolta, hogy az átviteli rendszer hétfői nehézségeit a lengyelországi átviteli hálózat elavultsága okozta volna. Hétfőn több lengyel energetikai szakértő a fogyasztáskorlátozást éppen ezzel a tényezővel hozta kapcsolatba.

A kisfogyasztókra, háztartásokra nem vontakozó korlátozások Ewa Kopacz miniszterelnök hétfő délutáni közlése szerint mintegy 1600 vállalatot érintettek. Kopacz a nagyobb áramfogyasztást igénylő készülékek – mosógépek, mosogatógépek, klímaberendezés – mérsékelt használatára szólította fel a lakosságot.

MTI

 Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?