Gyorsabban térül meg a hőszigetelés ára

Három év alatt megtérülhet az épületek hőszigetelési ára – mondta Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. szakértője az MTI-nek.

Számítása szerint 4.500 forint négyzetméterenkénti hőszigetelőanyag-árat figyelembe véve, 16 centiméteres hőszigetelési réteg esetén 3 év alatt megtérülhet a beruházás a téli fűtés, illetve a nyári hűtés költségmegtakarítása alapján. A fejlesztések révén egyre könnyebb a kivitelezés is, akár házilag is megoldható – tette hozzá.

hirdetés

Az épületek hőszigetelési anyagainak gyártásában piacvezető cég nemrégiben kifejlesztett új gyártmánya lehetővé teszi, hogy födémszigetelés esetén a kánikulai nyári időben sem alakul ki igazi trópusi klíma a magastetős családi házak padlásterében – mutatott rá Kruchina Sándor, aki szerint a szellőzés és hőszigetelés nélküli térben a levegő akár 50-60 Celsius-fokra is felmelegedhet a jelenlegi nyári időjárási viszonyok között.

A hőszigetelést ösztönözheti az is, hogy az fajlagosan egyre olcsóbb – véli Kurchina Sándor. Az általa ismertetett adatok szerint a földgáz köbmétere 1990-ben 4 forintba került, ma 140 forint a fajlagos ár, az emelkedés 33-szoros. A 12 centiméter vastag hőszigetelő lemez négyzetmétere 1991-ben 540 forintba került, ma 1.800 forintért lehet megvásárolni. A drágulás alig több, mint háromszoros.

A cég helyzetével kapcsolatban a szakértő konkrét számok említése nélkül elmondta: az építőipari recesszió ellenére is stabil forgalommal, árbevétellel működik.

Vélemény, hozzászólás?