Ausztriában sem okoz áramszünetet a pénteki napfogyatkozás

Várhatóan nem okoz áramkimaradást a részleges napfogyatkozás Ausztriában, a március 20-i feszültségingadozást ellensúlyozni tudják majd a szakemberek.

A jelenség ideje alatt a fotovoltaikus, azaz napkollektoros energiatermelő egységek teljesítménye hirtelen leesik, majd újra visszaáll, mindez gyorsabban történik majd, mint napfelkeltekor vagy napnyugtakor.

Az osztrák szakemberek azzal számolnak, hogy péntek délelőtt hirtelen 120 megawatt (MW) napenergia tűnik majd el, az osztrák átvitelirendszer-üzemeltető Austrian Power Grid (APG) tájékoztatása szerint ez a mennyiség pótolható, hiszen a termikus erőművek a kieső árammennyiséget gyorsan elő tudják állítani. A Bécs Freudenau külvárosának Duna-erőműve például 172 megawatt (MW) teljesítménnyel működik. Az APG szerint az sem jelent majd problémát, ha az energiatermelés teljesítményének akár ötven-hatvan százaléka is eltűnik egy időre.

Az osztrák energiafelügyelet (E-Control) szintén úgy véli, hogy Ausztria energiaellátásnak biztonsága nem lesz veszélyben március 20-án.

hirdetés

Az osztrák APG szakemberei már hetek óta egyeztetéseket folytatnak a szomszédos országok illetékes szerveivel a napfogyatkozást kísérő óvintézkedésekről. Az áramhálózatnak viszonylag állandó teljesítményre van szüksége, hogy biztonságosan működhessen, ezért hónapok óta egy európai szakértő csoport vizsgálja a napfogyatkozás okozta lehetséges hatásokat – nyilatkozták az APG illetékesei.

Az európai elektromos átvitelirendszer-üzemeltetők hálózatának (ENTSOE-E) tagjai, köztük az APG is mindent egybevéve nagyjából egy éve készülnek a március 20-i jelenségre.

A pénteki részleges napfogyatkozás többek között Németország energiaellátására lesz majd jelentős hatással, ahol az energia ötven százaléka a Napból származik. Az egyre növekvő megújuló energiaforrás miatt a feszültségingadozás évek óta problémát jelent, azonban a szakemberek már dolgoznak a tartalék áramforrás kifejlesztésén.

Március 20-án Bécsben 9 óta 37 perckor kezdődik a részleges napfogyatkozás, az ország nyugati részén fekvő Bregenzben 9 óra 27 perckor észlelhető már a jelenség, amelynek tetőpontja 10 óra 46 perckor látható majd Bécsből, 10 óra 36 perckor pedig Bregenzből. Az egész égi jelenség nagyjából 12 óráig tart Ausztriában. A következő, Ausztriából is látható napfogyatkozás 2021. június 10-én lesz, teljes napfogyatkozás pedig 2081-ben.

MTI

Vélemény, hozzászólás?