Az állatokat is megviselheti a kánikula

A haszon- és a házi kedvencként tartott állatokat is megviseli a kánikula – mondta el Varga József állatorvos az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Hozzátette: különösen érzékenyek a hőségre a nyomott orrú kutyafajták, így például a mopsz, az angol vagy a francia bulldog is. Az ilyen fajtájú kedvenceket a kánikula idején érdemes kizárólag hajnalban vagy késő este sétáltatni.

Német boxer. kép: Takács Zoltán, energiaoldal.hu

Német boxer. fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

Figyelni kell arra is, hogy amennyiben öt másodpercnél hosszabb ideig nem tudjuk lerakni a tenyerünket a forró betonra vagy aszfaltra, semmiképp se vigyük ki sétálni a városi kutyákat, nehogy égési sérüléseket szerezzenek a talpukon – hangsúlyozta Varga József.

hirdetés

Az állatorvos kitért arra is, hogy a rövidebb szőrű, világos bundájú kutyák és macskák könnyen leéghetnek az orruk és fülük tájékán, ez ellen magas faktorszámú napvédő krémmel lehet védekezni.

Szintén fontos a hőguta tüneteinek – megállás nélküli lihegés, étvágytalanság, hányás, 40-42 Celsius fokos testhőmérséklet – időben történő felismerése, ilyen esetben haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni – mondta el Varga József.

MTI