Az EP versenyképesebb energiapiacról döntött

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén korlátozások nélkül működő, versenyképesebb és kockázatokra felkészült, a felhasználók szempontjait jobban figyelembe vevő európai energiapiacról szóló új szabályokról döntött – közölte az uniós parlament kedden.

A képviselők négy, az unió energiapiacára vonatkozó jogszabályt fogadtak el, amelyek többek között intelligens fogyasztásmérőket és dinamikus árszabást hoznak.
Lehetővé teszi, hogy a tagállamok az energiához nem jutó, vagy nehéz körülmények között élő háztartások kisegítésére és védelmére ideiglenesen és szigorú feltételek teljesülte mellett megszabhatják az energia árát.

hirdetés

Az ingyenes szolgáltatóváltás is felgyorsul, amelyet 2026-ig legfeljebb három héten belül, azután pedig 24 órán belül biztosítani kell az ügyfél számára.
Az új szabályok egyik fő célja az energia határon átnyúló kereskedelme előtt tornyosuló akadályok felszámolása, amelynek köszönhetően beindulhat a megújuló energia uniós kereskedelme. Mint közölték, ez hozzájárul ahhoz, hogy 2030-ra a megújuló energia az Európai Unióban az energiamix 32 százalékát tegye ki.
A jelenlegi uniós szabályok értelmében a nemzeti hatóságok korlátozott időtartamra, a csúcsidőszakban készenléti díjat fizethetnek a szénerőműveknek. Az új szabályzásban viszont szigorúbb korlátokkal veszik elejét annak, hogy Európa legszennyezőbb szénerőművei állami támogatásban részesülhessenek. A szabályok a már meglévő erőművekre 2025-től érvényesek, az újakra pedig a jogszabály hatályba lépésétől fogva. Készenléti díjra vonatkozóan december 31. előtt megkötött szerződésekre még nem vonatkoznak az új szabályok.
Az EP az energiaszektort különböző kockázatokra felkészítő jogszabályt is elfogadott. A szabályozás hatékonyabb védelmet nyújt az uniós polgároknak az akár áramkimaradáshoz is vezethető, hirtelen energiahiány fellépése ellen – közölték.
energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkek
Az elérhető támogatás felére már kiírták a KEOP-pályázatokat

Megjelentek a következő, 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusra vonatkozó Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatok, ezek az elérhető támogatás 50 Elolvasom

Csendes fenntarthatósági forradalom a pénzügyi szektorban

A háttérben zajlik a nemzetközi pénzügyi rendszer átalakítása a klímavédelmi és fenntarthatósági szempontok mentén, a magán- és az állami szférában Elolvasom

Tovább nőtt a megújuló energia részaránya az Európai Unióban

Magyarországon viszont stagnált, de így sem vagyunk olyan messze a 2020-as nemzeti céltól, ami 13 százalék. Románia már túl is teljesítette Elolvasom

Továbbra is élénk a felvásárlási kedv a villamosenergia- és megújulóenergia-szektorban

A PwC felmérése szerint a tavalyi év mérföldkőnek számított a fúziók és felvásárlások (M&A) intenzitása miatt a villamosenergia- és megújulóenergia-szektorban. Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?