Az érintőképernyő növeli az agyi aktivitást

Az okostelefon használata, vagyis az üzenetek írása, a weboldalak görgetése és az e-mailek olvasása megváltoztathatja az agyunk és hüvelykujjunk kölcsönhatását – ezt állapították meg a Zürichi Egyetem kutatói.

Összehasonlították az érintőképernyős telefont használók agyának kortikális aktivitását azokéval, akik hagyományos mobilt használnak. 62 elektródát helyeztek el azon az elektroenkefalográf (EEG) sapkán, amelyet a tesztalanyok viseltek, hogy megfigyeljék, az agy miként dolgozza föl a hüvelyk-, a mutató- és középső ujj érintését.

Illusztráció. kép: facebook.com/GarneroAlvaro

Illusztráció. kép: facebook.com/GarneroAlvaro

hirdetés

A tudósok arra jutottak, hogy azok, akik okostelefont használtak, nagyobb agyi aktivitást mutattak, amikor ujjbegyüket érintésre használták, mint azok, akik a régi típusú, billentyűzetes készüléken mobiloznak.

– Az okostelefon-használók agya másképp dolgozza föl az érintést, mint azoké, akik nem érintőképernyős mobilt használnak. Ugyanakkor ha az adatok elemzésében egy kicsit mélyebbre ásunk, akkor azt látjuk, hogy az agy érintés útján dolgozza fel az információkat. Ezek a mindennapi mozdulatok bevésődnek az agyunkba – magyarázza Arko Ghosh, a Zürichi Egyetem kutatója.

Ghosh azt mondja, hogy az okostelefon ideális módja annak, hogy felfedezzük az emberi agy formálhatóságát. Csaknem kétmilliárd ember használ okostelefont a világon, tehát egy rendkívül gazdag adatforrás áll a kutatók rendelkezésére.

forrás: euronews.com