Az erőmű okostelefonok lenyomják a laptopokat

Megjelentek az első tesztek a Samsung csúcstelefonjáról, és ahogy arra számítani lehetett, gyorsabb mindennél. A Geekbench szerint egyértelműen a csúcsot jelenti most a Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4

Ha megnézzük a grafikonokat, kiderül, hogy nemcsak a HTC One és a Nexus 4-et nyomta le az új mobil, de lényegében kétszer erősebb, mint az S3-as, vagy az iPhone 5. Pedig tavaly ezek a mobilok is két-két és félszeres gyorsulást hoztak az elődeikhez képest.

Az iPhone 5S nyilván ledolgozza majd a hátrányát, ahogy tavaly tette ugyanezt az iPhone 5, de a lényeg nem ez, vagyis nem csak ez: sokkal inkább az a hihetetlen fejlődés, amit a mobil iparág diktál évről évre. A teljesítmény megállíthatatlanul duplázódik, miközben a számítógépek évente 15-20 százalékot erősödnek. Ha ez így megy tovább, a mobilok lehagyják a pc-ket és Macintoshokat.

Samsung Galaxy S4 Geekbench teszt

2010-es iPhone 4-nek 377 pontot adott a program, ami a 2001-es PowerBook G4-es teljesítményének felelt meg a Geekbench szerint. Az iPhone 4 a maga korában az egyik legerősebb mobil volt, a két platform közt tehát jó kilenc éves volt a teljesítménykülönbség.

Aztán a 2011-es iPhone 4S már 651 pontot kapott, ami már a 2004-es PowerBook eredményeit ostromolta: hét évre csökkent a különbség.

Tavaly bemutatták az iPhone 5-öt, ami 1597 pontot kapott: pont ilyen erős laptopja nem volt az Apple-nek, de a 2006-os MacBook Pro volt az első olyan hordozható gép, ami elérte (és valamivel meg is haladta) ezt a ponthatárt. A különbség ekkor már csak hat év volt.

iPhone5

Most meg itt a Galaxy S4, az új bajnok, valószínűleg hasonló teljesítményre lesz majd képes az iPhone 5S is. És mire elég a Samsung mobiljának 3163 pontja? Beállítja a MacBook Pro-sorozat 2008-as rekordját. A mobilok lemaradása alig öt év.

Évente tehát körülbelül egy évet hoznak a telefonok a laptopokon, ilyen fejlődési ütem mellett 2019-re le is nyomják azokat. Persze a Geekbench nem ad minden kérdésre választ, azt sem lehet kijelenteni, hogy az új Galaxy tényleg minden szempontból nagyobb teljesítményre képes, mint egy 2008-as MacBook Pro és elképzelhető, hogy a közeledés üteme lassulni fog, de attól még tény, hogy a teljesítménynövekedés fókusza most egyértelműen a telefonokon van, és a hagyományos számítógépek nem képesek ezzel lépést tartani.

A teljesítmény növekedése természetesen a fogyasztás növekedésével is jár. Ezt némiképpen ellensúlyozza a technika fejlődése, de ennek ellenére a telefonok egyre nagyobb kapacitású akkumulátorokat igényelnek.

hirdetés

Csepp a tengerben

Az opower blog szerint egy iPhone 5 töltése éves szinten 3,5kWh energiát igényel, így 41 centjébe kerül kerül egy amerikai polgárnak évente.

iphone5 toltes vs Samsung Galaxy SIII

A nagy rivális, az egyébként nagyobb teljesítményű akkumulátorral rendelkező Samsung Galaxy SIII jóval nagyobb értéket mutat: 4,9 kWh/53 cent. Összegszerűen a különbség elhanyagolható, de ha a százmilliós készülékszámokat nézzük, már horribilis értékek jönnek ki.

A tenger

Az okostelefonok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az energia-tortából. Például 170 millió iPhone 5-ös egy év alatt 54,000 amerikai háztartás energiaszükségletét képes magába szívni és ez csak egy márka egy modellje…

Ráadásul egy okostelefon energiaszükséglete nem merül ki a töltésükben. Az általuk generált internetes adatforgalom is drasztikusan növekszik (az elmúlt két évben például a háromszorosára), ezt pedig hatalmas adat- és kommunikációs központok szolgálják ki. A fejlődés nem áll meg, becslések szerint az adatforgalom 2016-ra a jelenleginek is 17-szeresére fog nőni.

Mégsem sok?

Most, hogy kiszörnyülködtük magunkat az okostelefonok gigantikus energiafelhasználásán, figyelembe kell vennünk azt is, hogy sok esetben ezek az eszközök (és a hasonló hardverrel rendelkező tabletek) az asztali PC-k, laptopok, sőt, televíziók, játékkonzolok használatát is kiváltják. Ezek energiafogyasztása pedig sokkal drasztikusabb.

A gyerekek, tehát a következő generáció már előszeretettel választják a mobil eszközöket a TV helyett, de egy smartphone-tulajdonos (amerikai) anyuka is 26%-kal kevesebbet néz TV-t és 24%-kal kevesebb időt tölt számítógépes internet böngészéssel.

A hagyományos eszközök pedig nagyságrendekkel több energiát igényelnek annak ellenére, hogy ezek energiahatékonysága is folyamatosan javul.

Az elmúlt három évtizedben az amerikai háztartások energiaszükséglete a duplájára növekedett, miközben számos háztartási eszköz energiaigénye már a felét, harmadát sem éri el a korábbinak. A hatékonyabb fűtőberendezéseknek és jobban hőszigetelt új lakások miatt a fűtés költségei is harmadukkal csökkentek.

forrás: appleblog.blog.hu, energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?