Az EU szerint biztosított a gázellátás

Az uniós piacok gázellátása biztosított – véli Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, aki meggyőződésének azt követően adott hangot, hogy az energiabiztonság kérdéséről tárgyalt Alekszandr Novak orosz és Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszterrel.

Az EU, Ukrajna és Oroszország a többi között abban állapodott meg, hogy a korábbi megállapodásoknak megfelelően Oroszország márciusban is leszállítja az előre megrendelt és kifizetett földgázt Ukrajnának, valamint a Gazprom uniós szerződéseit is rendben teljesíti, az ukrán Naftohaz pedig zavartalanul biztosítja a tranzitszállításokat.

kép: gazprom.ru

kép: gazprom.ru

hirdetés

‘Ezen kötelezettségeiknek eleget téve a felek tanúbizonyságot tesznek megbízhatóságukról egyfelől mint az Európai Unió fontos gázszállítója, másfelől a tranzit szempontjából kulcsfontosságú ország’ – húzza alá nyilatkozatában Sefcovic.

Arról, hogy utána hogyan folytatódjon Ukrajna gázellátása, további háromoldalú egyeztetést tartanak, de ennek pontos időpontját nem ismertették. A közlemény mindössze annyit tartalmaz, hogy az Európai Bizottság arra kéri Moszkvát és Kijevet, hogy tegyenek javaslatot a következő találkozó napirendjére, amelynek alapján március végéig ismét összehívják az újabb háromoldalú egyeztetést.

A közleményből kitűnik, hogy a hétfői megbeszéléseken Ukrajna Luhanszk és Donyeck megyéi szakadárok kezén lévő részeinek energiaellátása is szóba került, ám erről láthatólag nem sikerült dűlőre jutni, mert a kommüniké így fogalmaz: ‘a felek elismerik, hogy e területek ellátása jogi, technikai és politikai értelemben is összetett’, s majd a későbbi megbeszéléseken ismét napirendre kerül.

MTI

Vélemény, hozzászólás?