Az EU szerint Oroszország nem zárja el a gázcsapot…

…de ha mégis, az gáz lesz.

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa szerint Oroszország nem állítja le és nem is csökkenti a földgázszállítást az Európai Unióba az ukrajnai válság miatt.

Günther Oettinger a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Gazprom orosz energiacég a szállítások folytatásában érdekelt, mert különben nem térülnek meg a beruházásai, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig tudja, hogy az országnak szüksége van a földgáz-értékesítésből származó bevételre.

Az orosz állam a kilencvenes évek végén fizetésképtelenné vált, ami „nem volt annyira régen”, hogy a moszkvai vezetés elfelejthetné – mondta az uniós biztos a Wirtschaftswoche hét végén megjelent számában közölt interjúban. A szállítások esetleges leállítása az EU egészét tekintve „a fogyasztás 14 százalékát érintené” – tette hozzá az uniós biztos, kiemelve, hogy jobb a helyzet, mint 2009-ben, amikor a Gazprom és Ukrajna vitája miatt ellátási válság alakult ki.

A tél enyhe volt, ezért eleve több tartalék van a tárolókban, mint egy évvel korábban, az öt évvel ezelőtti válság hatására pedig végrehajtottak egy sor reformot, így egyebek között valamennyi tagországnak kötelező legkevesebb 30 napi fogyasztást fedező stratégiai tartalékot képezni – fejtette ki.

Ugyanakkor az esetleges gazdasági szankciók miatt az ukrajnai válság komoly veszély, hiszen Moszkva ellenintézkedésekkel válaszolhat a nyugati szankciókra, ami az orosz és az uniós gazdaság szoros kapcsolata miatt hátráltathatja a kilábalást válságból – mondta Günther Oettinger.

MTI

Az orosz gázszállítmányok nélkül Európa néhány hónap után komoly ellátási zavarokkal küzdene. Magyarországnak több havi tartaléka van, kérdés meddig lenne elég. Az amerikai LNG csak évek múlva pótolhatja a kiesést, addig biztosan nem húzzuk ki.

hirdetés

A City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays szakelemzőinek értékelése szerint is változatlanul szerepel a kockázatok között, hogy Oroszország – például a szankciók megtorlásaképpen – leállítja európai földgázexportját. E fejlemény hatásait a Barclays elemzői szerint enyhítené, hogy történelmi összehasonlításban magasak a tározókban lévő európai földgáztartalékok a gyenge ipari fogyasztás és a kivételesen enyhe tél miatt. A ház adatai szerint – a február 24-ei állapot alapján – a mozgósítható európai földgázkészlet 39,5 milliárd köbméter, 27 százalékkal magasabb a tavalyi azonos időszakban mért szintnél, és 31 százalékkal több az adott hétre vonatkozó ötéves átlagnál.

Ez rövid távú szállítási fennakadás esetén megfelelő védelmet nyújtana, az orosz földgázexport teljes és elhúzódó leállásának hatásait azonban már nem tudná kivédeni – hangsúlyozták a Barclays londoni szakértői. A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő legutóbbi elemzésében közölte: számításai szerint ha az Ukrajnán keresztül folyó orosz földgázszállítás teljesen leállna, az csak az idén 56 milliárd köbméter ellátási hiányt okozna Európában.

Az amerikai LNG nem megoldás

Az amerikai cseppfolyósított földgáz csak hosszabb, többéves távlatban válhat az ukrajnai válság miatt esetleg kieső orosz szállítások alternatívájává, különösen Közép- és Kelet-Európában, ahol a feldolgozó infrastruktúra még nem épült ki – hangsúlyozták pénteki helyzetértékelésükben londoni szakelemzők. Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői közölték: 40 százalékos esélyt látnak arra, hogy az ukrán-orosz konfliktus egyik következménye az orosz földgázexport leállása lesz. A ház szerint ebben a helyzetben az amerikai cseppfolyósított földgáz exportja az eddigieknél is nagyobb geopolitikai jelentőségre tesz szert.

A cseppfolyósított földgáz exportjának amerikai szószólói éppen e geopolitikai jelentőség miatt az ukrajnai válságot is arra használják fel, hogy nyomást gyakoroljanak az amerikai energiaügyi minisztériumra a jóváhagyási folyamat felgyorsítására. Az amerikai cseppfolyósított földgáz exportjának felfutása azonban az Eurasia szakértői szerint lassú, szakaszos folyamat lesz. A késés egyik fő tényezője az, hogy várhatóan több termelőüzem építése kezdődik egy időben, ami feszes helyzetet teremthet a munkaerő és az egyéb erőforrások szempontjából.

Mindezek alapján a cég előrejelzése az, hogy az első amerikai szállítmányok 2016 előtt nem jelennek meg az európai piacon. A ház szerint az ukrajnai válság újabb lendületet adott az európai földgázellátási források bővítésének, és e stratégia egyik eleme az amerikai cseppfolyósított földgáz. Ennek fogadó és feldolgozó infrastruktúrája – amelyre különösen Közép- és Kelet-Európában lenne szükség az orosz földgázexport-függés csökkentésére – azonban még nincs meg – áll az Eurasia elemzésében.

Megsürgetnék a gázexport engedélyezését a republikánusok

John Boehner republikánus házelnök a visegrádi négyek, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia kérésére reagált. „Remélem, hogy Obama elnök figyelembe veszi ezt a szövetségeseinktől érkezett felhívást és arra használja majd tollát és telefonját, hogy utasítsa az energiaügyi minisztert a függőben lévő földgázexport-engedélyek haladéktalan jóváhagyására és hogy mindent megtesz, ami lehetséges barátaink Oroszországtól való függőségének csökkentése érdekében Európában és szerte a világon” – állt a házelnök közleményében, amelyet a szenátus demokrata többsége vezetőjének, Harry Reidnek is elküldtek.

Boehner a héten a The Wall Street Journalben arról írt, hogy az Egyesült Államoknak bőséges földgázkészletei vannak, ám éles ellentétben Oroszországgal, az amerikai kitermelés és kivitel alig közelíti meg a lehetőségeket. A házelnök szerint erről legnagyobb részben az amerikai energiaügyi minisztérium tehet, mert a tárca által alkalmazott engedélyeztetési eljárás „gyötrelmesen lassú” és az a de facto földgázkiviteli tilalommal egyenértékű egy olyan helyzetben, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök „boldogan kihasznál geopolitikai céljainak finanszírozása érdekében”.

Gázt kértünk

A V4-országok washingtoni nagykövetei a pénteken elküldött közös levelükben sürgették a képviselőház elnökétől és a szenátusi demokrata többség vezetőjétől az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) európai exportjának engedélyezését. Szapáry György magyar, Ryszard Schnepf lengyel, Petr Gandalovic cseh és Peter Kmec szlovák nagykövet hangsúlyozta az Egyesült Államok közép- és kelet-európai szerepvállalásának fontosságát, különösen az energiabiztonság és a megbízható földgázellátás területén.

„Az energiabiztonság nemcsak a mindennapokat meghatározó kérdés régiónk több millió polgára számára, hanem az egyik legfontosabb biztonsági kihívás is, amellyel Amerika szövetségeseinek ma szembe kell nézniük Közép- és Kelet-Európában. Ráadásul az Egyesült Államok LNG-exportja nemcsak a visegrádi országok estében, hanem a szélesebb térségben is kezelné az energiabiztonsági gondjait” – állt a washingtoni nagykövetek által a kongresszus vezetőihez intézett üzenetben.

forrás: energiainfo.hu