Az ezer töltő városa: Budapest

Budapesten bő két év alatt ezerre nő az elektromos autók töltőinek a száma, ehhez jön még hozzá 100 gyorstöltő is. Ha lesz rá pénz…

 Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés szerdán azt a megállapodást a Nemzetgazdasági Minisztériummal, amely az elektromos gépjármű töltőhálózati infrastruktúra kialakítására vonatkozik.

Villámtöltő a Budai várban. MTI Fotó: Marjai János

Villámtöltő a Budai várban. MTI Fotó: Marjai János

Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, a fővárosi önkormányzat a kerületekkel összhangban létre kívánja hozni az elektromos gépjármű töltőhálózati infrastruktúrát. Ehhez biztosítja a töltőállomások helyét és a hozzájuk tartozó parkolóhelyeket.

hirdetés

A megvalósításhoz a főváros, illetve a kerületek a helyszínek biztosításával, a kormány pedig céltámogatással járul hozzá.

A hálózat a főváros szándékai szerint 1100 töltőpontból állna, ebből 100 gyorstöltő lenne. A töltőpontok egy része közterületen lenne, de lennének nem nyilvános hozzáférésűek is, például telephelyeken.

A kiépítést a rendelkezésre álló források függvényében a főváros legkésőbb 2018. december 31-ig szándékozik megvalósítani. A koncepció kidolgozása után lehet majd a részleteket tartalmazó támogatási szerződést megkötni – írták.

energiaoldal.hu – MTI