Az idén több görögdinnye terem az országban, mint tavaly

Ebben az évben várhatóan 235-240 ezer tonna görögdinnye terem az országban, ami 25-30 ezer tonnával több, mint a múlt évben – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke kedden az MTI-nek.

Ledó Ferenc kiemelte: az idén a termelők 5600-5700 hektárról takarítják majd be a gyümölcsöt. A termés mintegy kétharmadát Békés megyében, a fennmaradó hányad döntő részét Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Baranya valamint Heves megyében szedik le.

kép: gi-xer/indafoto.hu

kép: gi-xer/indafoto.hu

Évente 60-90 ezer tonna magyar görögdinnye az exportpiacokon talál vevőre, főként Németországban, Lengyelországban és Csehországban, de szállítanak még  Ausztriába és a Baltikumba is. A fennmaradó részt teszi ki a belföldi értékesítés. Magyarországon a görögdinnye fogyasztása évente és fejenként átlagosan 15 kilogramm – mondta a FruitVeB elnöke.

Hozzátette: jelentősebb mennyiségek a gyümölcsből a múlt hét végétől vannak a magyar piacon, az exportszállítások pedig ezen a héten kezdődnek meg.

hirdetés

Elmondta azt is, hogy az idén várhatóan hosszabb lesz a görögdinnyeszezon, mivel a termelők a FruitVeB javaslatára  széthúzták a termesztést, hogy ne egyszerre jelenjen meg jelentős árumennyiség a piacon. Így a kiültetés árpilis elejétől május végéig tartott, ami azt jelenti, hogy a magyar görögdinnye várhatóan augusztus végéig kapható lesz.

A fogyasztói árak jelenleg 130-180 forint között mozognak a dinnye fajtájától és az értékesítés helyétől függően, az ár a kínálat növekedésével várhatóan csökken majd. A termelő azonban akkor tud gazdaságosan termelni, ha a szezon folyamán 40-45 forint körüli átlagárat kap kilogrammonként a felvásárlótól, ez átlagosan 100-120 forintos fogyasztói árat jelent – fejtette ki Ledó Ferenc.

Az áruházláncok e héttől szinte kivétel nélkül már csak magyar dinnyét forgalmaznak – fűzte hozzá.

A FruitVeB elnöke beszélt még arról is, hogy az országban 700-800 hektáron terem sárgadinnye, ebből mintegy 500 hektárnyi fólia alatt termesztett, a többi pedig szabadföldi. Az idén sárgadinnyéből 16-17 ezer tonna termés várható, ez a tavalyi szintnek felel meg.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkek
Közel kétszáz hektár dinnyét vert el a jég Medgyesbodzáson

Közel kétszáz hektár dinnyét vert el a szárazon hulló jég Medgyesbodzáson és Medgyesegyháza egy részén csütörtökön kora délután. A békés Elolvasom

Hamarosan a boltokban!

Szív alakú, kocka és mindenféle formájú görögdinnyéket lehet majd kapni Jiangsu tartomány néhány szupermarketjében. A dinnyéket a gyors növekedési fázisuk Elolvasom

Több dinnye lesz, mint tavaly

Ha kedvező lesz az időjárás, akkor országosan 230-240 ezer tonna görögdinnye termés várható, 25-30 ezer tonnával több a múlt évinél. Elolvasom

Megvan a csodafegyver a poloskák ellen?

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?