Az LMP az államfőhöz fordul az atomenergia törvény módosítása miatt

Az LMP a köztársasági elnökhöz fordul, kérve: ne írja alá az atomenergiáról szóló törvény módosítását, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke erről szóló közleményében „újabb jogalkotási torzszülöttnek” nevezte a kormánytöbbség által megszavazottakat. Annak eredményeként ugyanis „mostantól olyan atomtörvényünk van, amely engedély nélkül is lehetővé teszi az atomerőmű-építés elkezdését, illetve a hatósági engedélyek politikai döntéssel történő felülírását” – fogalmazott.

Szél Bernadett. Fotó: LMP sajtó

Szél Bernadett. Fotó: LMP sajtó

Az LMP szerint a változtatás súlyosan veszélyezteti a nukleáris biztonságot.

hirdetés

A képviselő szerint a józan észének és az elővigyázatosság elvének is ellentmond a módosítás egyes passzusa, például az, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyeitől ezentúl el lehet térni kormányrendelettel, vagyis fellebbezési lehetőség nélküli, az építési engedéllyel pedig meg sem kell várni a telephely engedélyezését.

A politikus úgy ítélte meg: erre azért van szükség, mert az engedélyezéssel a váratlanul előkerült Orbán-Putyin megállapodás nyomán támadt zavar miatt óriási csúszásban van a kormány, miközben holdudvara már két kézzel költené a pénzt a még meg sem kapott orosz óriáshitelből.

Amennyiben a kormány a szabályok betartásával nem képes atomerőművet építeni, akkor mondjon le a beruházásról, ne tegye kockára a jövőt – zárta sorait Szél Bernadett.

energiaoldal.hu – MTI