Az MSZP rezsicsökkentést akar – vagy nem?

Az MSZP a fűtési szezon kezdetén ismét az energiaárak csökkentését kezdeményezi – közölte az ellenzéki párt alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint a szocialisták itthon és Brüsszelben is a kezdetektől fogva támadják a rezsicsökkentést, mert még mindig a külföldi szolgáltatók érdekeit védik.

Lukács Zoltán kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy az elmúlt egy évben jelentősen csökkent a földgáz és a kőolaj világpiaci ára. Elmondta, egy évvel ezelőtt ezer köbméter orosz gázért 360 dollárt kellett fizetni, míg most 232 dollárba kerül ez a mennyiség. A frakcióvezető-helyettes arra szólította fel a kormányt, hogy ne a magyar embereken nyerészkedjen, ha csökken az energiahordozók világpiaci ára, akkor azt érvényesítsék a fogyasztói árakban.

Lukács Zoltán megismételte pártja korábbi javaslatát, amely az átlagfogyasztás mértékig csökkentené a gáz árát 20, a villamos energia és a távfűtés árát pedig 10-10 százalékkal. Hozzátette: a törvényjavaslatuk már a parlament előtt van, azt napirendre szeretnék vetetni.

hirdetés

A nagyobbik kormánypárt Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a polgári kormányzás óta a rezsi átlagosan 25 százalékkal csökkent.

Mint írták, a Fidesz nem hagyja, hogy a magyarok külföldi szolgáltatóknak legyenek kiszolgáltatva, úgy ahogyan ez a szocialisták kormányzása idején volt, amikor a külföldi szolgáltatók több mint ezermilliárd forint tiszta profitot tettek zsebre, miközben a magyarok fizették a legmagasabb gázárat és a második legmagasabb áramdíjat Európában. A magyar reformok működnek, a rezsicsökkentésekkel mára elérték, hogy a magyar családok fizetik a második legkevesebbet a földgázért és az áramért is, egy család átlagosan évente 170 ezer forintot takarított meg. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt az eredményt megőrizzük – olvasható a Fidesz reagálásában.

energiaoldal.hu – MTI