Az MVM-hez kerülhet a Főgáz kisebbségi részesedése

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén felhatalmazást adott arra, hogy a MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez kerüljenek az RWE társaság kisebbségi Főgáz-részvényei.

A képviselők erről zárt ülésen döntöttek, a nyilvános határozat szövege két héten belül válik megismerhetővé.

MVM

A közgyűlés ezt követően az ülés egyetlen nyilvános napirendi pontjában a március 31-i Főgáz-közgyűlést érintő döntéseket hozott, a tulajdonosváltozásból adódó alapszabály módosítással, valamint az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok választásával összefüggésben.

Az erről szóló vitában Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztőként úgy fogalmazott, végre nemzeti tulajdonba kerülhet a Főgáz kisebbségi tulajdoni hányada, amivel egy a külföldi tulajdonossal folytatott hosszú jogértelmezési vita végére is pont kerül. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. decemberben írta alá a Főgáz Zrt. addig német tulajdonban lévő 49,83 százalékos részvénypakettjének megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést.

kép: rwe.de

kép: rwe.de

hirdetés

A Főgáz 50 százalék + 1 darab “A” sorozatú részvénycsomagja, illetve 1 darab “B” sorozatú részvénye a fővárosi önkormányzat tulajdonában van. A Fővárosi Közgyűlés január 29-i zárt ülésén mondott le a Főgáz-részvények elővásárlási jogáról.

Fogaz logoA Magyar Közlöny keddi számában megjelentek szerint az MVM a főváros Főgázban meglévő többségi tulajdoni hányadát is meg kívánja vásárolni, erről azonban szerdán még nem tárgyalt a Fővárosi Közgyűlés.

Az Együtt-PM szerint viszont az ország egyik legátláthatatlanabb cégéhez kerülhet a főváros Főgázban lévő tulajdonrésze, ha azt az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vásárolja meg.

Somfai Ágnes, az ellenzéki párt budapesti képviselője beszélt erről szerdán, a Fővárosi Közgyűlés rendkívül közgyűlése előtt. A politikus hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt években úgy fektetett ezermilliárd forintot a magyar energetikába, hogy azzal nem a társadalom, hanem “Orbán Viktor baráti köre” járt jól.

Kiemelte továbbá, hogy 2010-2012 között a lakossági energiaárak 20 százalékkal emelkedtek. A leginkább, 40 százalékkal a legszegényebbek terhei nőttek, míg a leggazdagabbaknak 10 százalékkal kevesebbet kell fizetniük – mondta.

MTI – energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?