Az orosz kormány megállítaná a kőolaj árcsökkenését

Az orosz kormány legközelebbi ülésén szó lesz azokról a lehetséges lépésekről, amelyek révén, akár más országokkal karöltve, meg lehetne állítani a kőolaj további árcsökkenését – mondta az orosz energiaügyi miniszter.

Alekszandr Novak a kijelentéssel felkeltette az újságírók érdeklődését, de a miniszter azt mondta, hogy ennél többet nem mond. ‘Ez egy nagyon érzékeny téma, akár egy szó is befolyásolhatja a kőolaj árát, ezért egyelőre nem mondok többet’ – tette hozzá.

kép: OliBac

kép: OliBac

Az orosz energiaügyi miniszter közölte: ‘amennyiben lesznek konkrétumok, akkor azokat elmondom’.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára kedden már a hetedik egymást követő napon gyengült, 18 órakor hordónként 78,54 dolláron állt, 77 centtel volt olcsóbb a hétfői záróárnál. A Brent ára csaknem 30 százalékkal csökkent június óta.

Az olaj árcsökkenése komoly csapás az orosz költségvetésre, amelynek a bevétele jórészt az olajeladásból származik.

hirdetés

Az OPEC olajügyi miniszterei csütörtökön Bécsben találkoznak, hogy megállapodjanak a következő hat hónap termelési szintjéről.

Egyes megfigyelők szerint Oroszország és Venezuela nyomást kíván gyakorolni az OPEC-re, hogy csökkentse a termelését, emelkedésre bírva így az olajárat. Úgy tudni, hogy a Rosznyefty, a legnagyobb orosz olajtársaság vezetője szerdán Bécsbe utazik, hogy tárgyaljon OPEC-illetékesekkel.

A Goldman Sachs azzal számol, hogy a Brent ára akár 60 dollárra is eshet, ha az OPEC csütörtökön a termelés szinten tartásáról dönt a következő hat hónapra.

Oroszország októberi napi átlagos olajtermelése 10,6 millió hordó volt, a hónapban 44,838 millió tonna kőolajat bányászott, amivel továbbra is világelső, megelőzve az OPEC-tag Szaúd-Arábiát.

Oroszország OPEC-en kívüli, amelynek ugyan tagja Venezuela, de súlya jóval kisebb Szaúd-Arábiához képest.

MTI