Homok, vizelet, baktérium = tégla?

Egy amerikai találmány lehetővé teszi, hogy égetés nélkül lehessen előállítani téglát csupán homok, karbamid és baktériumok segítségével.

A világon 1,23 billió téglát gyártanak évente, ez pedig 800 000 000 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár. Ezért óriási környezetvédelmi és energiatakarékossági jelentősége lehet egy olyan eljárásnak, amely szükségtelenné teszi a téglák kiégetését.

Tégla homokból baktériumok karbamid Ginger Krieg Dosier

Ginger Krieg Dosier téglája baktériumokból, homokból és karbamidból – ami a vizelet egyik alkotóeleme és az újabban elterjedő AdBlue üzemanyag-adalékok is ezt tartalmazzák – tevődnek össze. Előállítása során nincs szükség égetésre, mert szobahőmérsékleten is megszilárdul.

hirdetés

Tégla homokból karbamidból

Maga a találmány nem teljesen új, már 2010-ben is díjat nyert, de egy komoly problémát még meg kellett oldani. Ugyanis melléktermékként ammónia keletkezik, ami meglehetősen környezetszennyező, viszont a folyamatot zárt rendszerűvé téve, természetes trágyaként hasznosítható.

Téglagyártás homokból kiégetés nélkül

Az így előállított tégla keménysége az előállítás módjától függően a homokkő és a márványé között változhat és így akár a világ építőanyag-szükségletének 80%-át is kiválthatja.

forrás: inhabitat.com, biomason.com képek: Siddharth Siva