Befagyasztják az orosz olajkitermelést

Oroszországban 2017-ben is az idei évre tervezett 537-540 millió tonnányival azonos mennyiségű olajat fognak kitermelni – jelentette ki Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn Moszkvában újságírók előtt.

Novak szerint a kitermelés mennyisége nem fogja meghaladni a januári szintet, ami megfelel a OPEC-tag és a kartellen kívüli kőolajtermelőkkel megkötendő “befagyasztási” megállapodásnak.

Illusztráció. kép: gazprom.com

Illusztráció. kép: gazprom.com

Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, 2015-ben rekordmennyiséget, 534,081 millió tonnát bányászott ki a “fekete aranyból”, ami 1,4 százalékkal haladta meg az előző évi adatot.

hirdetés
Illusztráció. kép: gazprom.com

Illusztráció. kép: gazprom.com

A legjelentősebb olajtermelő országok képviselői április 17-én – a várakozások szerint 15 ország – Dohában gyűlnek majd össze, hogy megpróbáljanak megállapodni a kitermelés stabilizálását.

Február közepén ugyanitt Szaúd-Arábia, Katar, Venezuela és Oroszország kifejezte készségét, hogy 2016-ban a januári szinten tartja termelését, ha a többi olajtermelő hatalom is csatlakozik hozzájuk.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkek
Oroszország máris az OPEC kottájából játszik

Oroszország nemcsak kész az OPEC-el történő együttműködésről tárgyalni, máris Irán, Irak, Venezuela kottájából játszik, ugyanazokat az eszközöket alkalmazza - írták Elolvasom

Az ukrán állami energiaszolgáltató vállalat beszüntette a luhanszki szakadár terület áramellátását

Ukrajna beszüntette keddre virradóan a keleti Luhanszk megye szakadár ellenőrzés alatt álló részének ellátását villamos árammal - jelentette be Vszevolod Elolvasom

Gigaáramszünet Oroszországban

Félmillióan maradtak áram nélkül és leállt a vasúti közlekedés is mintegy három és fél órán át a Bajkálon túli területektől Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?