Bekerülnének a „védendő felhasználók” a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénybe

Megjelenne a „védendő felhasználók” jogintézménye a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényben is – egyebek mellett ez is szerepel a törvény módosításának tervezetében, amely kedden jelent meg a kormány.hu honlapon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által kidolgozott tervezet szerint a villamos energiáról és a földgázellátásról szóló törvény hasonló szabályozását követően indokolt a „védendő felhasználók” intézményének szabályozása a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényben is.

kép: mrschabie/indafoto.hu

kép: mrschabie/indafoto.hu

A tervezett szabályozás közvetlen kapcsolatba hozható a rezsicsökkentési törekvésekkel, mert azokon a legrászorultabb családokon segítene, akiket különleges, és alapvetően a rezsikiadásokhoz kapcsolódó kedvezményekben korábban jogszabály nem részesített – áll a dokumentum indoklásában.

hirdetés

A törvény az Európai Unió vonatkozó irányelve alapján csak a szociálisan rászoruló felhasználók, valamint a fogyatékkal élők számára biztosítana az igényeiknek megfelelő különleges bánásmódot, például részletfizetési lehetőséget, fizetési haladékot, mérési-, leolvasási-, számlázási-, díjfizetési különleges elbánást. Ezeket a törvény, illetve a végrehajtására kiadott kormányrendelet részletezi majd.

A bírságolási szabályok törvényi keretek közé helyezése új eszközt jelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak a szankcionálási lehetőségek területén, ugyanakkor megfelelő garanciális szabályokat is tartalmaz a javaslat – írja az indoklás.

A tárca szerint a módosítás fontos lépés a fogyasztói érdekek fokozottabb védelme, valamint a hatályos szabályozás technikai jellegű hibáinak kijavítása érdekében.

MTI