Beletört a fűrész a szoborba – az elkövető is szorul (videó)

Elfogták az esztergomi Magvető-szobor megrongálásával gyanúsított férfit, az 57 éves helyi lakos beismerte, hogy fűrésszel próbált fémdarabokat szerezni az alkotásról – tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t.

A sajtószolgálat közlése szerint K. Miklós január 20-án próbált fémhez jutni, de a vasfűrész eltörött. A rongálásra egy polgárőr figyelt fel, ő értesítette a rendőröket.

kép: police.hu

kép: police.hu

A nyomozók három heti adatgyűjtés után jutottak el a gyanúsítotthoz, aki a szobor megrongálása mellett mintegy nyolcvan lámpaoszlop ajtainak ellopását is beismerte. Azokat egy fémátvevő telepen adta le.

hirdetés

A rendőrség kezdeményezte K. Miklós előzetes letartóztatását.

Esztergom önkormányzata január végén járult hozzá, hogy a Magvető néven ismert szoborrészletet átadja az államnak az Országház elé szánt, Tisza István néhai miniszterelnöknek emléket állító szoborkompozíció felállításához.

kép: wikimapia.org

kép: wikimapia.org

Az alkotás főalakját 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték, a megmaradt elemeket három, önálló szoborként állították fel. A jobb oldali, amely eredetileg a Magyar bőség nevet viselte, Esztergomba került, a Munka, majd a Magvető elnevezést kapta.

Vélemény, hozzászólás?