Beteggé tehet a 3D-s nyomtató?

A kereskedelmi forgalomban kapható 3D-s nyomtatók potenciálisan káros nanoméretű részecskéket bocsátanak ki a beltéri levegőbe, s olyan egészségügyi problémákat okozhatnak, mint az asztma, a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a stroke – írja a discovery.com.

A tanulmány keretében a kutatók a 3D-s nyomtató ultrafinom nanorészecske kibocsátását mérték meg egy irodahelyiségben. A kutatók azt mondják, hogy a 3D-s nyomtatók által kibocsátott részecskék mennyisége nem több, mint más egyéb beltéri eszköz, például gáz, vagy elektromos tűzhely által termelt.

hirdetés
3Doodler 3D nyomtató5

Illusztráció

Az alacsonyabb hőmérsékletű PLA-val dolgozó nyomtatók percenként 20 milliárd nanorészecskét bocsátottak ki a levegőbe, míg a magasabb hőmérsékletű ABS-t használók tízszer ennyit, 200 milliárdot bocsátanak ki ugyanennyi idő alatt.

Ahogy a nanorészecskék száma, úgy a kibocsátott méreganyagok szintje között is lehetnek különbségek. A kutatók felhívják a figyelmet a 3D-s nyomtatók nagyobb odafigyeléssel történő használatára különösen olyan belterületen, ahol a szellőztetés nem megfelelően megoldott.

OrientPress Hírügynökség