Biogázerőmű épül Tatabányán

Az AVE Magyarország beruházásában épülő biogázerőmű alapkövét tették le kedden Tatabányán. A 2 Megawatt teljesítményű létesítmény évente 100 ezer tonna rothasztható hulladékból 13 ezer MWh villamos energiát termel, a keletkező 17.500 Gigajoule hőenergiát a közeli Gyémánt Fürdő fűtésére használják.

Az AVE cégcsoport jelenleg 40 millió eurót fordít különböző beruházásokra, a tatabányai a vállalat legnagyobb beruházása, és az AVE első magyarországi biogázerőműve – mondta a megnyitón Helmut Burger, AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt GmbH ügyvezetője.

A beruházás költsége 2,9 milliárd forint, ebből 956 millió forint az Új Széchenyi Terv uniós pályázatán elnyert támogatás. A létesítmény megvalósítására az AVE Tatabánya Zrt. és az AVE Magyarország Kft., valamint Tatabánya önkormányzata közös céget hozott létre, melyben az önkormányzat részaránya 39 százalék.

hirdetés

A létesítmény lakóterületektől távol, az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében épül fel. Az erőműben a térségben keletkező mezőgazdasági, feldolgozóipari melléktermékekből, kommunális szennyvíziszapból és silókukoricából 40 fok körüli hőmérsékleten folyamatos keverés mellett állítanak elő biogázt.

A magas metántartalmú gázzal egy motort hajtanak meg, mely az országos hálózatra termel villanyáramot, a keletkező hőt pedig a közeli élményfürdő fűtésére használják. Melléktermékeként évi 76 ezer tonna szilárd és 14 ezer tonna hígfázisú, istállótrágya minőségű, szagtalan anyag keletkezik, amely kihelyezhető a természetbe.

A 25-30 főt foglalkoztató biogázüzemet a magyar tulajdonú generálkivitelező Biogáz Unió Zrt. építi fel, átadása 2013 nyarán várható.

MTI

Vélemény, hozzászólás?