Biometán üzemű kamionok Franciaországban

Egy sokat ígérő kísérletről lesz szó az alábbiakban, amely a hulladékhasznosításnak egy újabb megoldásáról informál. Az egyik legnagyobb francia kereskedelmi lánc, a Carrefour ugyanis biometánnal hajtott kamionok üzembe helyezését tervezi, ennek megvalósítására végzi el próbatesztjeit.

Ha a kísérlet sikerrel zárul, akkor az üzletlánc szállítóautói nem csupán teljesen tiszta üzemanyaggal közlekednek, hanem az áruházaikban megmaradt szerves hulladékból is pénzt termelnek, tudniillik azt a cég saját vállalkozásaként újrafeldolgozza, reciklálja üzemanyaggá.

carrefour biometán kamionA Lepoint nevű francia újság tudósít arról, hogy biometán üzemre egyelőre három szállítójárművet állítanak át és a Carrefournak négy partnere van ebben a vállalkozásban, köztük az Iveco haszonjármű-gyártó vállalat és a GDT Suez energiavállalat.

hirdetés

Egyéb technikai megoldásokról nem adtak ki információkat, mindössze annyit közöltek a nyilvánossággal, hogy a kamionok körülbelül 400 kilométeres táv megtételére képesek az üzemanyag egyszeri feltöltésével.

carrefour biometán kamionTekintettel arra, hogy a bioüzemanyagok használatával kapcsolatban még a rendeletek pontosítására várnak Franciaországban, az érdemi eredménnyel bíró kísérlet várhatóan csak az év vége felé veheti kezdetét. A gázüzemű autózásra van ugyan szabálykódex és ilyen járművekből több ezer közlekedik is az országban, köztük autóbuszok, de ez a rendelet nem konkretizálja a mezőgazdasági, illetve háztartási hulladékból nyert gáz hivatalos felhasználási módjának mikéntjét, hogyanját.

Új fejleménynek tekinthető, hogy Moselle-ben a közelmúltban állították üzembe az első olyan üzemanyag-kutat, amelyik ilyen hulladékból nyert üzemanyagot szolgáltat az autósoknak.

forrás: alternativenergia.hu