Biztonságosak az elektromos autók? Az új EuroNCAP töréstesztből ez is kiderült!

Az Euro NCAP tesztelőinek az év vége felé rengeteg dolga akadt, hiszen a futószalagon érkező friss modellek biztonságára bizony kíváncsiak a vásárlók. Habár a gyártók legtöbbször csomókkal a gyomrukban adják át a tesztpéldányok kulcsait az ítészeknek, ám szerencsére legtöbbször csak a javukra válik a dolog.

Ezúttal négy új típust, köztük két elektromotorokkal felszerelt modellt. Közülük az egyik a konnektorról tölthető Audi A3 e-tron volt, mely a német prémiumgyártótól elvárható, ötcsillagos eredménnyel zárta a teszteket. A felnőtt utasok védelmére kapott 83%-os értékelés mellett a gyermekek védelmére 78, a gyalogosokéra pedig 66%-ot kapott az autó, mely már jónak számít.

Audi A3 e-tron_euroncap törésteszt

A másik elektromos modell a Kia Soul EV volt, melynek a szigorított teszteken be kellett érnie a négy csillaggal, ami így sem számít rossz eredménynek.

Mindez persze leginkább a dél-koreaiak fejletlenebb biztonsági rendszereinek és a jópofa kisautó gyengébb gyalogosvédelmének (59%) köszönhető, hiszen mind a felnőtt (84%), mind pedig a gyermek utasok védelmére (82%) jobb értékelést kapott.

Kia Soul EV_euroncap törésteszt

hirdetés

A normál Soult is tesztre fogták az ítészek, ami bár megtartotta a négy csillagot, érdekes módon valamivel rosszabb eredményeket produkált, mint villanyos testvére. Ez főleg a felnőtt utasok védelmére kapott 75%-os értékelésből tűnik ki.

A Jeep Renegade néhány példánya is megjárta a poklok poklát, amit azonban a gyáriak nem bántak, hiszen 5 csillagos eredményével a teszt egyik legjobbját nyújtotta a kis terepes, mely a felnőttek és a gyermekek védelmében is élen járt a maga 87 és 85%-ával.

Jeep Renegade_euroncap törésteszt

Bár a bajorok modelljei közül ezúttal egyiket sem törték össze az Euro NCAP boszorkánykonyháján, egy díjjal így is gazdagabbak lettek a BMW-nél, melyet a fejlett gyalogosfigyelmeztető és városi automatikus fékrendszereikért kaptak. Az európai szervezet tesztjén tehát ezúttal mindenki jól szerepelt, hiszen a nemrég szigorított rendszerben a 4 csillag már jó eredménynek számít.

forrás: autopult.hu