BKK: sikeres volt az idei autómentes nap

A Budapesti Közlekedési Központ szerint sikeres volt a szombati autómentes nap a fővárosban, a rendezvényre többen látogattak ki, mint tavaly, és tisztább lett az Andrássy út levegője.

Vitézy Dávid vezérigazgató egy más témában hétfőn tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság számításai szerint 230 ezer látogató volt kint az Andrássy úton, ahol 120 közlekedésszakmai kiállító és a TeARTrum fesztivál keretében 83 független és kőszínházi társulat várta az érdeklődőket. Tavaly az autómentes napon 200 ezer ember vett részt.

kép: irenne56/indafoto.hu

hirdetés

Hozzátette: idén először megmérték a légszennyezettséget az Andrássy úton, e szerint a nitrogén-monoxid-szennyezés a szeptember 17-i, hétfői adat 15 százalékára, a szén-monoxid 65 százalékára, a szálló por pedig 60 százalékára esett vissza úgy, hogy csak az Andrássy út volt lezárva, a környező kis utcákban szabad volt a forgalom.

Szombaton egész nap kulturális és a közösségi közlekedést népszerűsítő programokkal várták az embereket a 11. autómentes napon az Andrássy úton. A rendezvény a mobilitási hét programsorozat lezárása volt.

kép: irenne56/indafoto.hu

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint minden eddiginél több, 109 hazai település csatlakozott az idei mobilitási héthez, ezzel Magyarország a harmadik legaktívabb ország volt Spanyolország és Ausztria után. A minisztérium a program nemzeti koordinátoraként ezúttal is arra törekedett, hogy mind többekhez jusson el az eseménysorozat üzenete: érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteniük. A tárca szakmai kommunikációval, promóciós anyagokkal támogatta az önkormányzatok munkáját – írták.