Brutálisan szakad az olajár

A tegnapi óriási mértékű esés után tovább szakad az olaj ára, az amerikai könnyűolaj már a 76 dolláros szintekig zuhant, ez napon belül több mint 3 százalékos esésnek felel meg, a Brent jegyzése is szakadt, 82 dollárig zuhant, ez pedig több mint 2 százalékos esés napon belül. Emögött elsősorban az áll, hogy Szaúd-Arábia meglepetésre csökkentette az Egyesült Államoknak szállított nyersolaj árát, viszont az európai és az ázsiai szállítmányoknál árat emelt.
A szaúdi lépés meglepte a piacokat, ugyanis amennyiben esetleges ármódosítással is számoltak, úgy minden régió esetében egységes díjmozgást vártak. A mostani lépéssel folytatódik az Egyesült Államokkal szembeni árháború, ugyanis az olcsóbb olaj a tengerentúli vállalatokra további árcsökkentő nyomást gyakorol.

kép: ben alexander

kép: ben alexander

Az áreséssel azonban egyre nehezebb tudják az amerikai vállalatok biztosítani a korábbi megtérülési mutatóikat, különösen, ha ehhez még nagymértékű adósságállomány is társul. Szaúd-Arábia láthatóan a piaci részesedésének biztosítására törekszik, ahelyett, hogy mérsékelné az olajtermelést.

hirdetés

Más, vezető OPEC tagokkal együtt a hercegség egyelőre nem törekszik a Brent nyersolaj világpiaci árának szabályozására, noha több kőolajexportőr állam is már a beavatkozást sürgette.

A Brent típusú olaj a nyári 115 dolláros csúcsokhoz képest már több, mint 30 dollárt esett. Az ázsiai régió a közel-keleti termelők számára az egyik legjobban növekvő piac, így az erős kereslet mellett fenntartható a magasabb hordónkénti ár is. Ugyanakkor négyhavi folyamatos árcsökkentés után most először emelte meg az ázsiai olajszállítmányok árát Szaúd-Arábia – mondják a Quaestor elemzői.

OPH

Vélemény, hozzászólás?