Cameron: átverés a brit rezsicsökkentési terv

Megvalósíthatatlannak és “átverésnek” nevezte szerdán a brit miniszterelnök az ellenzéki Munkáspárt lakossági közműdíj-befagyasztási tervét.

David Cameront a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szerdai alsóházi félórájában a Labour vezetője, Ed Miliband felszólította arra, hogy a konzervatív-liberális kormánykoalíció haladéktalanul vezesse be a Munkáspárt által kidolgozott háztartási energia-árbefagyasztási tervet.

kép: katarzis/indafoto.hu

kép: katarzis/indafoto.hu

A konzervatív párti miniszterelnök a rendkívül éles hangvételű alsóházi összecsapásban azonban kijelentette: a Munkáspárt vezetője is pontosan tudja, hogy amit javasol, az “nem árbefagyasztás, hanem árátverés”. Cameron szerint ugyanis Milibandnek nincs befolyása a világpiaci földgázárakra.

A kormányfő “csalónak” nevezte a Munkáspárt vezetőjét. Ezért a kijelentéséért Cameront az alsóház elnöke rendreutasította.

Cameron közölte: maga is tudja, hogy a lakossági energiapiacon az államnak “be kell avatkoznia” a folyamatosan emelkedő árak miatt. A kormány azonban ezt a piaci versenyhelyzet felülvizsgálatával és a szolgáltatókat terhelő “zöld adók” mérséklésével tervezi. Ez utóbbi elképzeléssel egyébként a Konzervatív Párt koalíciós partnerei, a Liberális Demokraták nem értenek egyet.

hirdetés

Ed Miliband a Munkáspárt szeptember végi éves kongresszusán terjesztette elő azt a tervet, hogy ha a párt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató céget pedig feldarabolná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

David Cameron már korábbi nyilatkozataiban is “átverésnek” nevezte a tervet.

A héten azonban a Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb politikusa, Sir John Major volt miniszterelnök is megszólalt az ügyben, piaci beavatkozást javasolva a kormánynak. Rendkívüli feltűnést keltő BBC-nyilatkozatában Sir John elfogadhatatlannak nevezte a brit lakossági energiaszolgáltatók által az elmúlt napokban egymás után bejelentett meredek, 8-11 százalékos áremeléseket, amelyek nyomán Major szerint komoly esélye van annak, hogy növelni kell a nehéz helyzetbe került fogyasztók állami segélyezését, különösen kemény tél esetén. A veterán brit politikus szerint ezt a támogatást a brit kormánynak az energiaszolgáltatóktól kellene visszaszereznie egyszeri, visszamenőleges hatályú nyereségadó kivetésével.

A brit kormány reagálásában közölte, hogy nincsenek ilyen tervei.

MTI

Vélemény, hozzászólás?