Célba értek a Bosch kézifúrói az Elektromobil futamon

Nyolccal is elbírtak az ökoautók versenyén induló fiatal mérnökök.

6 ország 62 csapata 6 kategória, 8-8 Bosch kézifúró által hajtott környezetbarát járművek mérkőztek meg egymással

Idén a Bosch tapasztalt mérnökei segítették a versenyzők felkészülését

Miskolc – A Robert Bosch Power Tool Kft., Európa legnagyobb kéziszerszám gyára negyedik alkalommal rendezte meg Miskolcon, április 28-án, a Föld Napja alkalmából a saját tervezésű, környezetkímélő járművek viadalát, az Elektromobil versenyt. A maximum 5 főből álló csapatok saját tervezésű és általuk elkészített járművekkel mérték össze az erejüket a döntőn. Az ökoautókat a Bosch által gyártott PSR 18 Li2 akkumulátoros kéziszerszámok hajtották meg. Az egész napos fesztiválon Tóth Gabi, Caramel és további sztárok gondoskodtak a jó hangulatról.

A negyedik alkalommal megrendezett Elektromobil versenyre minden korábbinál több, 124 csapat jelentkezett, akik közül a szombati verseny rajtvonalához 62 csapat állhatott. 50 Magyarországról, 1 Horvátországból, 1 Németországból, 6 Romániából, 3 Szerbiából és 1 Szlovákiából érkező csapat állította rajtvonalhoz az általa tervezett és megépített energiatakarékos járművét. A felsőoktatási intézmények műszakis hallgatói idén először a korábbinál kettővel több, azaz 8 darab litium-ionos akkumulátor táplálta Bosch kéziszerszám segítségével hozták működésbe csapatuk Elektromobilját. A gyakran 2-3 verseny tapasztalataival felvértezve elinduló társulások mellett újoncok is részt vettek a viadalon. A többségében műszaki egyetemek és főiskolák mostani, vagy alig néhány éve végzett hallgatóiból összeállt csapatok igazán nem takarékoskodtak a kreativitásukkal: a legváltozatosabb elképzelések öltöttek testet a rajtvonal mögött felsorakozó járgányokban, amelyekkel tervezőik nem csupán a győzelemért, de a nézők szimpátiájáért is harcba indultak.


A zaj- és káros anyag kibocsátás nélkül, immár 8-8 kézi fúró meghajtásával futó járgányok elkészítésében idén először mentori feladatot vállaló, profi mérnökök támogatták az indulókat. Ennek köszönhetően a rajthoz már csak kipróbált, megbízható Elektromobilok sorakoztak fel. A járműveket és készítőiket 6 kategóriában értékelték, így díjat kapott a körversenyek végső győztese a Leggyorsabb Elektromobil kategóriában, a leggyorsabb köridőt futó Legjobb Pilóta, de jutalmazták a legjobb műszaki megoldást éppúgy, mint a legkreatívabb csapatot, a középiskolások legeredményesebbjeit vagy a Bosch saját indulói közül legjobban teljesítőket is.

hirdetés

A Leggyorsabb Elektromobilt idén ismét a kecskeméti Racsni csapata állította versenybe, a Legjobb Pilóta Bognár Alex, a Racsni csapat tagja lett. A Legjobb Műszaki Megoldással az Óbudai Egyetem Pest Megye Lordjai alakulata rukkolt elő, a Legkreatívabb Elektromobil elismerést ezúttal a Bánki 2012-nek ítélte oda a közönség mellett a szakemberekből álló zsűri. A Legjobb Középiskolai Csapat a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolából verbuválódott GÉPpont lett, míg a Bosch csoport Legjobb Elektromobilját a MOE Eagles csapata állította ki.


„Idén a versenykiírás mottójául választott Nyolccal is elbírsz? felhívás jegyében az eddigieknél is nehezebb kihívás elé állítottuk az indulókat, amikor azt kértük tőlük, hogy az eddigi 6 helyett 8 darab Bosch PSR 18 LI-2 akkumulátoros fúrócsavarozó gépet használjanak az Elektromobilok meghajtására. Igaz, ezúttal több segítséget kaptak tőlünk, hiszen a mérnökeink a felkészülés ideje alatt mindvégig támogatták a versenyzőket. Ezzel úgy tehettük próbára a kreativitásukat, hogy közben a rendelkezésünkre álló tudás, és az indulók eltökélt győzni akarása is egymásra találhatott.” – ismertette a szervezők elképzeléseit Ansgar Lengeling, a versenyt rendező miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója.

A versenyre az idei évben az eddigieknél is több csapat nevezett. Ez arról árulkodik, hogy a verseny híre az országhatárokon belül és azokon túl is egyre több fiatal mérnök fantáziáját mozgatja meg. Ebben szerepet játszik az is, hogy a Bosch az elmúlt időszakban szoros kapcsolatot alakított ki a magyar műszaki felsőoktatással, és komoly támogatásban részesítette a hazai mérnökképzést. „Egyike a legfontosabb céljainknak, hogy vonzóvá tegyük a mérnöki pályát a felsőoktatásba készülők, és a mérnöki karok hallgatói számára. Meggyőződésünk, hogy ha inspiráló feladatokat és lehetőségeket állítunk a fiatal mérnökök elé, egyúttal biztosítjuk számukra azt a korszerű szakmai környezetet, ami a képességeik kiaknázásához szükséges, akkor sikerül elköteleznünk őket annak az innovatív, és jövőorientált szemléletnek, amely a vállalatunkat az egész világon megkerülhetetlenné tette.” – fejtette ki Javier González Pareja a magyarországi Bosch csoport vezetője.

A környezetkímélő járgányok futama mellett az egész napos rendezvényen sztárok sora szórakoztatta a résztvevőket. A Föld Napi fesztiválon fellépett a Megasztár két jól ismert „arca” Tóth Gabi és Caramel. Az Elektromobil verseny házigazdái Szujó Zoltán és Demcsák Zsuzsa voltak, a jó hangulatról pedig a Rádió M gondoskodott. A szabadtéri programon hip-hop tánciskola és táncbemutató, rajzverseny, családi és gyereksátor, mászófal, kedvezményes termékvásár és távirányítós autóverseny várta a család minden tagját.

Kapcsolódó cikkek
47 millió elektromos bicikli jön

A Pike Research legújabb felmérése szerint globális szinten nagy növekedésre számíthatunk, ami az elektromos kerékpárok vételét és eladását illeti. A Elolvasom

Schumacheré az első Smart ebike

A Smart ebike, talán az eddigi legtrendibb elektromos bicikli. Végre kapható Európában. A Daimler német gyártó nem fogott mellé, amikor Elolvasom

Áttörés előtt a villanyautók akkumulátorai

A General Motors-hátterű Envia Systems kettő-négy év múlva két-, illetve négyszeres hatótávot adó lítium-ion akkumulátorokat ígér. Ezzel a kapacitással már Elolvasom

Konnektoros hibridként is érkezik az új Ford Mondeo.

Nem csak a kategóriában eddig extrém módon kicsinek számító háromhengeres, 999 cm3-s, háromhengeres EcoBoost motorját kapja meg az új Mondeo, Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?