CNG-forradalom? A Tisza Volán és Pécs is átállna

Tíz új földgázüzemű, elővárosi és városi alacsonypadlós autóbusz megvásárlására írt ki nyílt közbeszerzési eljárást a Tisza Volán, Pécsen pedig már zajlik is egy CNG-s busz tesztje. Reménysugár ez az autósoknak is?

A Tisza Volán Zrt. pályázati kiírása szerint opcionálisan további két járművet is vehet a társaság, adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

MTI Fotó: Sóki Tamás

MTI Fotó: Sóki Tamás

A pályázatok elbírálásánál a nettó beszerzési árat 65 százalékos súllyal, a beszerzéshez szükséges önerőt 15 százalékban, míg a teljes élettartamra vetített energiafelhasználási és szennyezőanyag-kibocsátási költséget 12 százalékban veszik figyelembe.

A 2014 augusztusi szállítású járművekre a beszállítónak a forgalomba helyezéstől számítva minimum 24 hónapnyi teljes körű, kilométer-korlátozás nélküli jótállást kell vállalnia. A beszerzési árra vonatkozóan nem közöltek korlátozást.

hirdetés

Közben Pécsen két napig közlekedik próbaüzemben egy gázüzemű, Csehországban gyártott Iveco Citelis, ahol szintén tervezik a buszpark bővítését CNG-üzemű autóbuszokkal. Pécs egy számos magyar várost érintő turné egyik állomása, a busz már megfordult Sopronban és Kaposvárott, Pécsett, Miskolcon végül pedig  Budapesten is kipróbálják a járművet.

MTI Fotó: Sóki Tamás

MTI Fotó: Sóki Tamás

Reméljük a tesztelés sikerrel jár és elterjednek a dízel buszokhoz képest sokkal tisztább üzemű járművek az országban, hozzájárulva a levegő tisztaságához.

Mivel a buszok üzemeltetéséhez megfelelő töltési infrastruktúrára is szükség van, így az eddigi, országosan mindössze három CNG-kutat továbbiak követhetik, ez pedig lendületet adhat a CNG-üzemű személyautók magyarországi elterjedésének.

energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?