Csak az atom (meg a szén)

A Napi Gazdaság arról ír, hogy gyakorlatilag csak nukleáris és szénalapon éri meg ma Magyarországon áramot termelni. A lap szerint ez főleg az óta igaz, mióta egyre jobban érezteti hatását Magyarországon is az áram Európa-szerte alacsony nagykereskedelmi ára.
Az itthoni erőművek mind kevesebb áramot termelnek, miközben az import részaránya a teljes magyarországi felhasználásban történelmi magasságba emelkedett.

kép:  redjar

kép: redjar

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a korábbi évekhez képest 13-15 százalékkal csökkent tavaly Magyarországon a legalább 50 megawatt beépített teljesítményű erőművek áramtermelése az első tíz hónapban. Az import részaránya 28,1 százalékra nőtt a teljes magyarországi bruttó áramfelhasználásban, a korábbi 19,2 százalékról.

hirdetés

A megújuló – főként szél és nap – alapú áramtermelés bővülésével jelentősen csökkennek a nagykereskedelmi árak, ezért mind kevésbé éri meg gáz- vagy szénerőművet üzemeltetni. Mivel az áramtőzsdék összekapcsolásával már évekre előre is lehet áramárra szerződni, így nyilvánvaló tendencia, hogy megawattonként 40-43 eurós áramár mellett nehéz elképzelni azt, hogy valaki 65 eurós árral sikeres lehet. Márpedig a magas gázár miatt a Napi Gazdaság szerint így lehet csak rentábilis egy gázalapú erőmű.

No, ezekhez a költségekhez képest kell majd mérni a Paksi Atomerőműből származó áram árát.

OrientPress Hírügynökség, Napi Gazdaság