Cseh miniszter: nehéz elképzelni, hogy az oroszok bővítik Temelínt

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter szerint nehéz elképzelni, hogy az orosz hadsereg Krím félszigeti beavatkozása után az orosz cégek építhetnék meg a dél-csehországi Temelíni Atomerőmű tervezett két új energiablokkját.

„Nehezen tudom ezt elképzelni. Oroszország kikerült a kiszámítható és demokratikus államok csoportjából. Amit tesz, elfogadhatatlan” – válaszolta Stropnicky hétfőn a közép-csehországi Brdyben sajtóértekezleten egy prágai újságíró Temelín kibővítését firtató kérdésére.

kép: wikipedia

kép: wikipedia

„Oroszország nyilvánvalóan megsértette a nemzetközi jogot” – szögezte le a miniszter.

hirdetés

A Temelíni Atomerőmű kibővítésére kiírt pályázat utolsó fordulójában az amerikai-japán Westinghouse és az orosz-cseh MIR.1200 konzorcium verseng a mintegy 250 milliárd korona értékű megrendelésért. A pályázatot a Cseh Energetikai Művek (CEZ) írta ki, amely részvényeinek több mint 70 százaléka a cseh állam kezében van.

A pályázat sorsáról az év végéig kell döntenie a cseh kormánynak. A prágai sajtó szerint függetlenül az ukrajnai eseményektől a kormánykörökben már néhány hónapja erősödnek a hangok, hogy a pályázatról szóló döntést halasszák el, esetleg írjanak ki új pályázatot.

A CEZ szóvivője útján azonnal cáfolta, hogy az orosz-ukrán konfliktusnak befolyása lehetne a Temelín kibővítésére kiírt pályázatra.

„A pályázat a közbeszerzésekről szóló törvény alapján az ajánlatok gazdasági és műszaki paramétereit vizsgálja. Mindezt a jelenlegi ukrajnai helyzet nem befolyásolja” – reagált Stropnicky nyilatkozatára Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője.

MTI