Csepel segít a rezsiben

Mintaprogram indul a rezsitartozást felhalmozott családok megsegítésére Csepelen. Az önkormányzat a helyi gáz- és áramszolgáltatóval több tízmillió forinttal segít a családoknak, hogy ne kerüljenek adósságspirálba. Magyarországon minden negyedik fogyasztónak van tartozása, de számuk csökken; tavaly már 27%-kal kevesebb családnál kellett kikapcsolni a gázt és az áramot, mint egy évvel korábban.

Egyedül lakik csepeli bérlakásában Farkas Jánosné. Azt meséli, nemrég jött ki a kórházból, és amíg bent volt, kikapcsolták nála az áramot. A 30 ezer forintos nyugdíjából – ahogy mondja – nem futja a csekkekre.

Hozzá hasonlóan több száz csepelinek van be nem fizetett gáz- és villanyszámlája. Azokon segítene most az önkormányzat, akik hajlandóak kiegyenlíteni tartozásukat, de a nagy terheket már nem bírják.

A rezsiadósság-kezelő mintaprogram lényege, hogy a csepeli önkormányzat és a közműcégek átvállalják a nehéz helyzetű családok tartozásának a felét, hogy ne kerüljenek adósságspirálba.

hirdetés

„Sok száz csepeli családon fogunk segíteni a 49 százalékos adósságátvállalással. Olyan helyzetbe tudjuk őket hozni, hogy a maradék adósságukat saját maguk tudják rendezni” – fogalmazott Németh Szilárd, Csepel polgármestere.

Azt szeretnék, ha a csepeli mintaprogramot más térségek is átvennék. Magyarországon tavaly minden negyedik családnak volt valamilyen rezsitartozása. A legtöbb adós három hónapnál is hosszabb ideje nem fizette a gázt, az áramot vagy a távhőt. A fogyasztók mintegy 4,5 százalékának volt egy évnél is régebbi tartozása valamelyik szolgáltatónál. A számokból ugyanakkor az látszik, hogy tavaly már kevesebben tartoztak, mint 2012-ben.

Az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a Híradó kérdésére azt közölte: 2013 végére – az egy évvel korábbihoz képest 25 százalékkal csökkent azoknak a száma, akik 3 hónapja nem fizették a gázt. Tavaly pedig már 27 százalékkal kevesebb embernél kellett kikapcsolni a közműszolgáltatást, mint 2012-ben.

Szakértők szerint a rezsicsökkentésnek köszönhetően a családok többet takarítottak meg, és sokan a korábban felhalmozott tartozásaikat is elkezdték visszafizetni.
hirado.hu