Csillogó tűzhelyet pár perc alatt – házi praktikával!

Természetes, hogy amikor nagy a sürgés-forgás a konyhában, így például ünnepek alkalmával, nincs időnk a tűzhely tökéletes letakarítására. Ám amikor elcsendesedik minden, ideje előkapni a házi praktikákat!

Ünnepek, születésnapok, névnapok, nagy családi rendezvények alkalmával nem marad idő arra, hogy az étel elkészítése után alapos takarításba fogjunk. Örülünk neki, ha a mosogatás kész, a tűzhelyet pedig úgy-ahogy rendbe hoztuk.

Amikor azonban nem kell sietnünk, sőt, akár éppen egy nagyobb takarítás kellős közepén vagyunk, felkészülten állhatunk neki a tűzhely megfelelő le- és kitakarításának is. Nem kérdés, hogy ahol sütnek-főznek, ott a tűzhely és környéke állandó igénybevételnek van kitéve, kap bőven a fröcsögő olajból, a kiloccsanó, esetleg kifutó ételből. Hogy minden szép tiszta és fényes legyen, az bizony időt vesz igénybe.

Tűzhelytisztítás szódabikarbónával

Van azonban néhány trükk, amellyel mindent könnyen, gyorsan és hatékonyan rendbe tehetünk.

A tűzhely egy különösen kemény felület, melynek tisztításával sokszor jóval több időt pazarolunk el, mint amennyit rá szerettünk volna szánni. Lássuk tehát, hogyan lehet mindezt egyszerűbben is kivitelezni.

Mire van szükségünk? Szódabikarbónára, szappanos vízre és konyharuhára.

Töltsük meg a mosogatót szappanos vízzel. A konyharuhát áztassuk bele, legyen teljesen nedves. Ezután szórjunk szódabikarbónát a tűzhelyre. Ha van rajta különösen piszkos felület, akkor oda sokkal több szódabikarbóna kerüljön!

hirdetés

Tűzhelytisztítás szódabikarbónával

Vegyük ki a nedves konyharuhát a szappanos vízből, csavarjuk ki egy kicsit – legyen kellően nedves, de ne annyira, hogy csöpögjön belőle a víz! -, majd fektessük a konyharuhát a szódabikarbónával teleszórt tűzhely felületre.

Tűzhelytisztítás szódabikarbónával

Hagyjuk az egészet állni 15 percig. Ha letelt, használjuk a nedves konyharuhát arra, hogy letisztítsuk és letöröljük a tűzhelyet. Öblítsük ki a konyharuhát, hogy a szódabikarbónát még alaposabban leszedhessük!

Tűzhelytisztítás szódabikarbónával

Ha készen vagyunk, használjunk a teljesen ragyogóra törléshez egy száraz konyharuhát. Amennyiben messzebbről megnézve a felületet még mindig van rajta egy kis szódabikarbóna, használhatunk egy csepp ablaktörlő folyadékot szórófejes flakonból, hogy ezt is eltávolítsuk. Töröljük le a felületet.

Tűzhelytisztítás szódabikarbónával

Bár a művelet negyedórás pihentetést igényel, ezzel együtt is nagyon gyors, könnyű és eredményes tisztítás. Nem kell hozzá összetevőket méregetni, kevergetni, arról nem is szólva, hogy a legtöbb háztartásban rendelkezésre áll szappanos víz és szódabikarbóna!

forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó cikkek
Energiatakarékos szabadtéri tűzhely

Jön a szabadtéri sütés-főzés ideje, de a nyílt láng használata tűzveszélyes és környezetszennyező. A stockholmi Claesson Koivisto Rune dizájnstúdió egy Elolvasom

Kis tűzhelytörténet

Így jutottunk el a takaréktűzhelyektől az indukciós főzőlapokig Hogy a mai, modern tűzhelyeknek melyik konyhai eszköz is tekinthető legkorábbi ősének, Elolvasom

Drága a festékpatron? Nyomtasson vízzel!

Vízsugaras nyomtatóval lepték meg a világot az északkelet-kínai Csilin Egyetem vegyészei, akik ráadásul a papírlapot is újraírhatóvá tették. A hagyományos Elolvasom

Nem nagyon fizetnénk többet a környezetbarát építőanyagért

Fontos a környezetbarát építőanyag, de nem minden áron. Ráadásul a vevők többsége mást hisz az áráról, mint amit megadna érte, Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?