Csődben az amerikai zöldenergia-stratégia zászlóshajója

Csődvédelmet kért kedden az A123 elnevezésű, elektromos autókhoz akkumulátort gyártó cég, amely a 2009-es amerikai gazdaságélénkítő csomag keretében 249 millió dolláros szövetségi támogatást kapott.

Az A123 csődje csapás a Barack Obama elnök által támogatott zöldenergia-stratégiára, és új muníciót jelent Mitt Romney republikánus elnökjelölt számára a második elnökjelölti televíziós vitában.

kép: barackobama.com

Obama 2010 szeptemberében személyesen üdvözölte a termelés megkezdését az A123-nál, és követendő példaként emlegette a céget. Az eseményt egy teljesen új iparág amerikai megszületésének minősítette, amely központi szerepet tölt majd be a gépjárművek új generációjának gyártásában.

kép: a123systems.com

hirdetés

Steven Chu Nobel-díjas fizikus, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere 2009-ben az A123 esetét a “kormányzati forrásból finanszírozott csúcstechnológiájú cégek egyik sikertörténeteként” emlegette. Chu akkor úgy nyilatkozott: az együttműködés modellértékű a hasonló, de nagyobb léptékű projektek számára.

kép: a123systems.com

Romney kampánystábja kedden bírálta az Obama-kormány által a “kockázatos” újenergia-cégeknek nyújtott “meggondolatlan” támogatásokat és azt hangoztatta: az A123 újabb bizonyíték arra, hogy a növekedés állami támogatása egyszerűen nem működik.

A jelenlegi amerikai vezetés korábban a tavaly csődbe ment Solyndra napelemgyárral kapcsolatban került hasonlóan kínos helyzetbe. A Solyndra félmilliárd dolláros állami hitelgaranciát kapott, és támogatta a kormánypárt választási kampányát.

MTI

Kapcsolódó cikkek
1,5 milliót kaphat, ha elektromos autót vesz

A kormány támogatja az elektromos hajtású autók vásárlását, az idén erre 2 milliárd forintot biztosít - mondta a nemzetgazdasági miniszter Elolvasom

A lakossági épületenergetikai hitel törlesztését fedezheti az elért megtakarítás

A jövőre induló csaknem 120 milliárd forint keretösszegű lakossági épületenergetikai hitelprogramban felvett hitelek törlesztőrészleteit várhatóan fizetni lehet majd az elért Elolvasom

Elektromobilitás szövetség: dinamikus fejlődés előtt ál az elektromos autózás

Dinamikus fejlődés előtt áll az elektromos autózás elterjedése Magyarországon - mondta Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke az M1 Elolvasom

A geotermiára, a szénre és a nem hagyományos szénhidrogén-vagyonra támaszkodhat Magyarország

Magyarország geotermikus potenciálja, kőszén- és lignitkészlete, valamint a nem konvencionális szénhidrogén-vagyona hosszú távon is jelentősen növelheti az ellátásbiztonságot, csökkentheti az Elolvasom

One comment

Vélemény, hozzászólás?