DK: felháborító, hogy kormánybizottságra bízzák a paksi bővítéssel összefüggő kérdéseket

A Demokratikus Koalíció (DK) felháborítónak tartja, hogy a kormány nem vonja be a parlamentet és a szakmai szervezeteket a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos döntésekbe, és a legfontosabb stratégiai kérdéseket egy kormánybizottságra bízza.

A kormány a múlt hétfői Magyar Közlönyben nyilvánította kiemelt fontosságú beruházásnak a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új blokk, illetve blokkok megvalósítását. Megjelent a Nukleáris Energia Kormánybizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat is: a testület elnöke a kormányfő, feladata pedig az új blokk, illetve blokkok várható tulajdonosi szerkezetének vizsgálata, a műszaki és biztonsági követelményeknek megfelelő nagyság és típus meghatározása, az engedélyezés előkészítése és biztonságos végrehajtása, illetve a szóba jöhető szállítók kiválasztási elveinek lefektetése. A vizsgálandó stratégiai kérdések közé sorolta a kormány a projekt finanszírozhatóságát és annak célszerű módját is.

A DK sajtóirodája az MTI-nek szerdán küldött közleményében arról tájékoztat, hogy Oláh Lajos, a párt képviselője levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, arra kérve, biztosítson betekintést a döntés alapjául szolgáló előterjesztésekbe. Egyidejűleg kezdeményezte a parlament fenntartható fejlődés bizottságának összehívását az ügyben.

hirdetés

Véleménye szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy az új atomerőművi blokk várható tulajdonosi szerkezetét, a projekt finanszírozhatóságát és annak módját – a parlament és a szakmai civil szervezetek helyett – csak egy kormánybizottság ítélje meg. Szerinte a döntések így átláthatatlanok lesznek.

Ha az Orbán-kormány nem vonja be érdemben a folyamatba a parlamentet és a civileket, az ellenzéknek fenn kell tartania a jogot a meghozott döntések későbbi felülvizsgálatára – hangsúlyozza a DK, megjegyezve, hogy ez a potenciális beszállítóknak, befektetőknek sem érdeke, egy több kormányzati cikluson át tartó projekt pedig csak széles körű civil és parlamenti egyetértéssel, ellenőrzéssel valósulhat meg.

Korábban már az MSZP is elfogadhatatlannak minősítette a paksi atomerőmű bővítésének előkészítésének módját. A szocialisták erre hivatkozva azt javasolták, a jövőben parlamenti bizottság felügyelje a magyarországi energiabiztonság szempontjából meghatározó beruházást, biztosítva annak átláthatóságát.

forrás: MTI