Dönti a pénzt a megújulóba az Alteo

Az energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo csoport 11 milliárd forint értékben készített elő új befektetéseket az idei első fél évben, ami várakozásaik szerint megalapozza a további növekedést és erősíti pozícióikat a megújuló energetika terén – mondta ifj. Chikán Attila, a csoport vezérigazgatója keddi budapesti sajtóbeszélgetésén.

A csoport árbevétele 27 százalékkal nőtt az év első hat hónapjában a tavalyi azonos időszakhoz képest, ugyanakkor a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 29 százalékkal, a nettó eredménye pedig 17 százalékkal csökkent.

A hétfőn közölt, a nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint összeállított konszolidált első félévi jelentés adatait ismertetve a vezérigazgató hangsúlyozta, a vállalatcsoport mindenkori eredménye függ az időjárás alakulásától, a januári és februári extrém hideg hatása miatt romlottak a mutatók a tavalyi, különösen kedvező első félévihez képest.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a meglévő portfóliót nyereségesen működtették, a mutatók az eredménytermelő képesség átlagos értéke körül alakultak, az árbevétel bővülése pedig szinte minden területet érintette.

hirdetés

Az adatok szerint az Alteo csoport 8,635 milliárd forintra növelte árbevételét az idei első fél évben, az EBIDA 1,645 milliárd forintról 1,173 milliárd forintra csökkent, a nettó eredmény 587 millió forint lett a 2016 első félévi 711 millió forint után.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az első fél év a befektetések megvalósításáról szólt. Kiemelte egyebek mellett a Debrecenben átadott depóniagázos erőmű bővítését, ami csaknem 300 millió forintos fejlesztés, a Sopronban elkezdett 200 millió forintos hatékonyságnövelő kazánberuházást, valamint a szintén elindított 1,1 milliárd forintos kutatás-fejlesztési projektet, amihez 500 millió forintos állami támogatást nyertek el.

Ezen felül a társaság csaknem 10 milliárd forint értékű fotovoltaikus (naperőművi) fejlesztések feltételekhez kötött megvalósításához, valamint egy szélerőmű-akvizícióhoz is megkapta az igazgatóság támogatását – tette hozzá ifj. Chikán Attila.

A vezérigazgató kitért a tavaly októberben indított földgáz-kiskereskedelmi tevékenységre, amely nyereséges; a jó szezon hozzájárult az árbevétel bővüléséhez – közölte. Az árbevétel-növekedés okai között említette, hogy több területen új ügyfeleket, illetve új megbízásokat szereztek. Jelezte azt is, hogy a tavaszi kötvénykibocsátás eredményeképpen kötvényállományukat sikeresen refinanszírozták, a 2014-es kibocsátású kötvényeket augusztusban visszafizették.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek, a papír hétfői záróára 4780 forint volt, az elmúlt egy év alatt a legmagasabb ára 5200 forint, a legalacsonyabb 4250 forint volt. Az Alteo üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz-energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára történő, személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre.

energiaoldal.hu – MTI