Egy havi fizetés a lefolyóban? Mit lehet tenni ellene?

Az utóbbi száz évben a technológia rohamos fejlődésével egyenes arányban csökkent a víz értéke a magyar lakosság körében. Az emberek többsége manapság a vizet olyan evidenciának tekinti, mint a levegővételt, ezért felhasználásakor sem figyelnek oda a takarékosságra. A víz értékére hívja fel a figyelmet a Tudatos Vízfelhasználó kampány. A magyarok többsége a napi tisztálkodás során többségében a fürdést választja, ami átlagban 150-250 liter vizet is igényel, addig zuhanyzással akár 70 liter víz is megtakarítható. A különbség éves szinten akár 25.000 liter, illetve 18.750 forint is lehet személyenként. Egy négytagú család esetében ez 75.000 Ft évente.

Az öt regionális víziközmű-szolgáltató (DMRV Zrt., DRV Zrt. ÉDV Zrt., ÉRV Zrt., TRV Zrt.) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakmai támogatásával 2013. április 1-jével indított Tudatos Vízfelhasználó néven egy edukatív kampányt, melynek célja a tudatos vízfogyasztással összefüggő szemléletformálás annak érdekében, hogy az emberek értékként tekintsenek a vízre, s ne csak krízisek idején, hanem a mindennapokban is tartsák szem előtt, hogy a víz érték, ezért mértékkel kell bánni vele. A kampányról részletesen az avizertek.hu oldalon olvashatunk.

Pár hasznos tanács az oldalról, amivel lehet vizet spórolni.

Gondoskodjunk a takarékos WC öblítésről!

Ma Magyarországon naponta személyenként átlagosan 45 liter vizet használunk el WC öblítésre.

A régi, korszerűtlen tartályok egy alkalommal 10-12 liter vizet folyatnak el, egy takarékos tartállyal mindez akár 2 – 3 literrel is megoldható. Vásároljunk kétmennyiséges vagy STOP gombbal ellátott tartályt. Ha nem szeretnénk régi tartályunkat lecserélni, akkor legalább a meglévőt korszerűsítsük például azzal, hogy a tartályba teli vizes palackokat helyezve csökkentjük a tartályban lévő víz mennyiségét.

Ha csöpögő csapot látunk, zárjuk el!
Talán nem is gondolnánk, de még egy lassan csöpögő csap is 40-120 liter vizet pazarolhat el naponta. Ha elzárás után is tovább csöpög, előfordulhat, hogy a tömítésnél keresendő a probléma.
kép: gygurami/indafoto.hu

kép: gygurami/indafoto.hu

Ezt könnyen orvosolhatjuk, hiszen csak egy új tömítőgyűrűre van szükségünk, melyhez minden vas-és műszaki boltban hozzájuthatunk. Apró tettekkel sok mindent tehetünk környezetünkért!

Ügyeljünk a természetes vizek tisztaságára!
Ne önts mérgező anyagokat a lefolyóba, és ne kend be magad napolajjal vagy krémekkel, ha tavakban vagy folyókban akarsz fürdeni!
kép: hajnaaa/indafoto.hu

kép: hajnaaa/indafoto.hu

Ezeknek a termékeknek a használata ugyanis vízminőség-romláshoz vezethet, ami környezetünket is egyaránt veszélyezteti, egy kis odafigyeléssel azonban sokat javíthatunk a helyzeten! Segíts megőrizni természetes vizeink tisztaságát!

Öntözzünk összegyűjtött esővízzel!
Olyankor öntözd a pázsitot, amikor kevésbé valószínű, hogy a víz elpárolog. A megfelelő időpont megválasztása alacsonyabb párolgást, így tehát kevesebb vízveszteséget is eredményez.
hirdetés
kép: tiborhajdu/indafoto.hu

kép: tiborhajdu/indafoto.hu

Tanácsos reggel 8 óra előtt, illetve este 8 óra után időt szakítani rá, ráadásul a hűvösebb napokon történő öntözéshez még kevesebb vízfelhasználásra van szükség. Még többet tehetünk környezetünkért, ha összegyűjtjük az esővizet és azzal öntözünk. Takarékoskodj te is a vízzel, óvd meg a környezeted!

Ne mosogassunk folyóvízzel, a mosogatógépet pedig csak telerakott állapotában indítsuk el!

Folyóvizes mosogatás körülbelül 40 liter vizet igényel alkalmanként, szemben egy 12 terítékes mosogatással mosogatógépben, mely 10 – 12 liter vizet használ csak fel Fontos tudni, hogy a vízfelhasználás fél programnál alig kevesebb, mint teli programnál.

Kádfürdő helyett tusolás!
Egy átlagos fürdés 150 – 250 liter vizet igényel, addig egy zuhanyzás akár 40 – 70 liter vízből is megoldható.
kép: Sopetil/indafoto.hu

kép: Sopetil/indafoto.hu

A különbség itt éves szinten 75 000 liter, illetve 16 500 forint is lehet személyenként. Egy négytagú család esetében ez majdnem 70 000 Ft évente! Tusoláskor, szappanozás közben zárjuk el a vizet!

Szereljenek fel alacsony áteresztésű zuhanyrózsákat!
A hagyományos rózsa körülbelül 37 liter vizet enged át percenként. Az alacsony áteresztésű zuhanyrózsák azonban csupán 10-15 litert.Bár a zuhanyzás kevesebb vízmennyiséget követel, mint a kádban való fürdés, azonban ha ezt a módszert választjuk, az sem jelent 100 százalékos védelmet vízkészleteinkre nézve. Annak érdekében, hogy minél jobban környezettudatossá váljunk, cseréljük le már meglévő zuhanyrózsánkat! A hagyományos fajták körülbelül 37 liter vizet engednek át percenként. Az alacsony áteresztésű zuhanyrózsák ezzel szemben csupán 10-15 liter vizet bocsátanak ki. Ez az egyszerű megoldás legalább 22 liter víz megtakarítását eredményezheti!

Fogmosás és borotválkozás idejére zárjuk el a csapot!
Ha folyóvíznél mosunk fogat, akkor napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. Ha nem, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz, a fogmosó-poharas megoldás még kevesebbet igényel.
kép: geri692/indafoto.hu

kép: geri692/indafoto.hu

A 6 liternyi különbség éves szinten körülbelül 2190 liter víznek felel meg. Képzeljünk magunk elé 20 darab egyhektós hordót egy borospincében: ennyi értékes ivóvizet folyat el feleslegesen, aki folyóvíznél mos fogat.

forrás: avizertek.hu

Vélemény, hozzászólás?