Egy magyar találmány, ami házat épít a szemétből! (videó)

Megosztom
  • 229
  •  
  •  
  •  


Akár a tengereken úszó szemétszigetek problémáját is megoldaná egy új magyar találmány, főleg, ha megfelelő befektetőre találna.

Míg szemétben található arany, színesfémek drága ritkaföldfémek már egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki, a különböző műanyagokért, háztartási szemétért még nem nagyon tolonganak az újrahasznosítók.

Úszó műanyaghulladék. kép:  Jordi Bernabeu Farrús

Úszó műanyaghulladék. kép: Jordi Bernabeu Farrús

Pedig a szeméthegyekben ezek is hatalmas értéket képviselnek, ha megfelelően kezeljük őket.

Szilvássy Mihály találmánya egy 2,5 cm vastag, 1 négyzetméteres műanyag lapot készít a szemétből, mely igen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. A SYLROCK névre keresztelt homogén anyag saválló, lúg- és vízálló, lebomlási ideje pedig 400 év.

Felhasználási területe igen széles. Ürgeálló árvízvédelmi töltések vagy ideiglenes házak is épülhetnek belőle. Nagyon jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, fúrható, forgácsolható, szögelhető és a fánál sokkal nagyobb mechanikai szilárdságú.

Sylrock-lapok és gátAz elkészült és működő prototípus már akár ipari felhasználásra is alkalmas. A futószalagon a gépbe kerülő szemét egyébként hulladéklerakókban, esetleg szemétégetőkben kötne ki, ráadásul ez a ma Európában a legnagyobb mennyiségben keletkező, feldolgozásra nem kerülő hulladék, pontosabban alapanyag.

A gép nem csak a háztartási hulladékban található műanyagot hasznosítja újra, hanem olyan műanyaghulladékot ami gyári maradék is lehet, szintén óriási tételben. Például ilyen a mezőgazdasági fólia. Ez utóbbi akár felhasználás után, földdel szennyezetten is feldolgozásra kerülhet.

A gép úgy lett megalkotva, hogy nem a szemetet kell hozzá fuvarozni, hanem gyakorlatilag “házhoz megy”. A műanyag a gépben hol felmelegszik, hol lehűl és ettől a szerkezete teljesen megváltozik.

Sylrock-gyártás műanyaghulladék újrahasznosításA feldolgozóból kikerülő forró, sötét, ekkor még lágy anyag 600 tonnás préseléssel nyeri el végleges formáját. A folyamat alatt a háztartási hulladék bedrazsírozódik, molekuláris szinten kenődik be műanyaggal és nedvességtartalmát is elveszíti.

hirdetés

Sylrock anyagmintákÍgy lesz akár a “kakis pelenkából” is szagtalan építőanyag. A feldolgozás során a műanyag nem ég el, ezért az így bezárt műanyag később újra feldolgozható és akár üzemanyag is készíthető belőle.

Sylrock ház hulladékból

Egy-egy ilyen lap elkészítéséhez 340 kilogramm szemétre van szükség, de az alapanyag szinte végtelen! Ma az Európai Unióban egymillió kilotonna műanyaghulladék várja, hogy újrahasznosulhasson.

Sylrock-láda és házNéhány további ötlet, a szinte végtelen lehetőség közül, amire még felhasználható az így előállított anyag: köztéri virágtartók, faültetésre alkalmas ládák, árvízbiztos aknás emésztő, vízóraakna, vandálbiztos utcai bútorok.

Sylrock vandálbiztos kültéri bútor újrahasznosított műanyagbólenergiaoldal.hu

 

Bővebb információ:

Szilvássy Mihály

feltaláló

+36 30 255 6298

www.plasticwasterecycle.comMegosztom
  • 229
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?