Egy perc alatt feltölthető a hajlékony alumínium aksi

Az újratölthető lítium elemek és akkumulátok hatalmas változást hoztak a mindennapi életünkben. A karóráktól kezdve a repülőgépekig, mindenütt ezek helyettesítik a korábbi, jóval nehezebb, egyszer használatos alkáli elemeket. Sajnos időközben már ezek felett is eljárt az idő.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói bemutatták az első nagy teljesítményű alumínium elemet, amely alig egy perc alatt feltölthető, sokáig tart és olcsó. Az aksi másik lényeges tulajdonsága az, hogy hajlítható, aminek köszönhetően flexibilis eszközökben is használható.

Stanford alumínium akkumulátor

– A hajlítható akkumulátorral megvalósítható a hajlítható mobiltelefon, a hajlítható képernyő is, ami nagyszerű dolog – mondja az egyetem végzős diákja, Ming Gong.

hirdetés

Az új elem alumíniumból és grafitból készül, ezért nem drága. Az alumínium évtizedek óta érdekli azokat, akik keresik az alternatív megoldásokat, hiszen olcsó, nem tűzveszélyes, és kiváló a tárolókapacitása, de eddig csak a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült jó megoldást találniuk.

– Elég jó a kapacitása, az élettartama pedig nagyon hosszú. Több száz feltöltés után is sem csökken a teljesítménye. Azt gondolom, hogy jó irányban haladnak a fejlesztések, és hogy ez egy nagyszerű kezdet. Szép jövő áll előtte – mondja Ming Gong.

Az elem egyelőre csak 2 voltot ad le, ami lényegesen kevesebb, mint a lítium elem 3,6 voltja, de a kutatók rendületlenül dolgoznak a megoldáson.

forrás: euronews.com