Egyre nagyobb az érdeklődés a passzív házak iránt

Miért jobb olyan otthonban élni, amely energiatakarékos kialakítással rendelkezik? A válasz egyértelmű, hiszen az energiaárakat látva nincs olyan ingatlan tulajdonos, aki ne szeretne spórolni például a fűtésre, vagy a hűtésre szánt kiadásokon.

Ma már nem csak nyugaton, de hazánkban is egyre többen választják az ilyen típusú házakat, legyen szó akár tervezésről, akár vásárlásról. Az ingatlantajolo.hu szakemberei is azt tapasztalják az utóbbi időben, hogy az eladó ház kínálatban kiemelt népszerűségnek örvendenek azok az ingatlanok, amelyek akár a fűtés, a levegőztetés, akár a fekvés, vagy az elrendezés kapcsán energiatakarékos jellemzőkkel bírnak. Ez nem csak az Energetikai tanúsítvány minősítése, és a ház értéke miatt fontos, hanem az élhető, és ugyanakkor megfizethető lakókörnyezet kialakításának okán is.

A régi építésű ingatlanok esetében legtöbbször nem vették figyelembe a tájolást, az egyes építőanyagok egymásra gyakorolt kölcsönhatását, de korszerű hőszigetelési és fűtési megoldásokat sem alkalmaztak. Mára ezen épületek fölött eljárt az idő, és a vásárláskor sokak számára döntő szempont, hogy a felsorolt területeken az energiatakarékos szemlélet érvényesüljön. De mégis melyek azok a tényezők, melyekért érdemes akár többet is fizetni?

Elsőként nem mehetünk el a levegőminőség kérdése mellett. Aki már megtapasztalta a dohos, párás, penésztől nedves belső mikroklíma kellemetlenségeit, bizonyára soha többet nem szeretne hasonló viszonyok között élni. Azonban nem is kell, hiszen a korszerű kialakítással épült, vagy felújított ingatlanok esetében, hála a szellőztető rendszernek és a szűrőknek, a por-, és pollenmentesség elérhető, sőt a páralecsapódás megelőzésével a penészgombáknak, és velük együtt a spórák okozta allergiás megbetegedéseknek sincsen esélyük.

hirdetés

Épületek energiacimke kategóriái:

épületek lakások energiacímkeTermészetesen a páralecsapódás megakadályozásának érdekében a megfelelő hőszigetelő rendszer választásával is sokat tehetünk. A minőségi homlokzati burkolat, a felület egyenletes hőelosztása, a korszerű, többrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók, és persze a szakszerű kivitelezés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hőhidak, a huzat-jelenség elkerülhetőek legyenek.

Az Ingatlantájoló javasolni szokta a vásárlóknak, hogy ingatlan választás alkalmával mindenképpen figyeljenek olyan tényezőkre is, mint a telek fekvése, a környező épületek, növények, hiszen ezek alapvetően hatással lehetnek a későbbi energiafelhasználásra, a napsugárzás e téren történő alkalmazására. Nem csak a nap kihasználásában rejlenek azonban remek lehetőségek, hanem mint a passzív, energiatakarékos házak esetében tapasztalható, a napelemes, napkollektoros rendszerek mellett a vízgyűjtő és víztakarékos kialakítás, a hőszivattyús megoldások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az épület üzemeltetése a hagyományos ingatlanokkal összehasonlítva minimális költségekkel járjon.

Mivel a hasonló kialakítással rendelkező ingatlanok előkelőbb minősítést kapnak az Energetikai tanúsítványban, így piaci értékük nyilvánvalóan magasabb. A korszerűsítés, a felújítás, az építkezés, vagy éppen a vásárlás kapcsán tehát ajánlott a megújuló energiaforrások használatán alapuló rendszerrel rendelkező ingatlanok mellett dönteni, hiszen a jövő ezen épületek irányába halad.

forrás: greenfo.hu

Vélemény, hozzászólás?