Egyre több a fáradtság miatt okozott baleset

Egyre több baleset következik be azért, mert gépkocsivezetés közben elalszik a sofőr. A legtöbb ember nem érzi, ha fáradt, és így veszélyt jelent magára és másokra is – mondta Dulin Jenő, közlekedéspszichológus az InfoRádiónak adott interjújában. Véleménye szerint sok baleset elkerülhető lenne, ha a jeleket ismernék és felismernék a sofőrök.
‘A magyar emberek pszichológiai műveltsége borzasztóan alacsony. Nem rendelkeznek kellő ember- és önismerettel ahhoz, hogy tudják, melyek azok a tulajdonságok, amelyekre figyelniük kell vagy akár változtatni is rajtuk. Ez nem tanulhatatlan dolog, ha sokat beszélünk róla, felismerhetővé lehet tenni azokat a tulajdonságokat, amelyek a vészhelyzet előállásában fontos szerepet játszanak’ – mondta Dulin Jenő.

Illusztráció. kép: Britt-knee

Illusztráció. kép: Britt-knee

hirdetés

Mint a közlekedéspszichológus rámutatott, a fáradtságot, különösen az első szakaszában, nem veszi észre az ember. Ha hosszan megyünk autópályán, ami monoton, azt mondják, kevesebb figyelem is kell hozzá, először azt érezzük, fárad a szemünk, majdnem becsukódik. Fáradtság hatására a szervezet fiziológiai és pszichés állapota olyan stádiumba kerül, amit nem tud kontrollálni, ebből nagyon sok baleset történik.

‘Fontos, hogy kellő mértékben és minőségben aludtam-e, amikor felébredünk, ezt érezzük. A feltételek megteremtését minden okos, értelmes, egészséges felnőtt végig tudja elemezni magában – ez már nagyon sokat jelent’ – figyelmeztetett Dulin Jenő.

OPH – inforadio.hu

Vélemény, hozzászólás?