Egyre több magyar háztartás használ digitális készüléket

Egyre több elektronikai készülék található a magyar háztartásokban, többen költenek online edukációs és fizetős televíziós tartalmakra, növekszik a tévézéssel és a táblagépek használatával töltött idő – derül ki a Samsung Techonomic Index kutatásából.

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint egy átlagos háztartásban 19 elektronikai készülék található 2015-ben, hárommal több, mint tavaly. A konyhai gépet legalább hetente egyszer használók száma 15 százalékponttal gyarapodott, ugyanez a növekedés az elektronikus háztartási takarítóeszközök esetében 21 százalékpont. Egy átlagos magyar háztartás jellemzően 1 óra 14 percet használ konyhai berendezést naponta, ami 15 perccel több, mint tavaly.

kép: viztorony/indafoto.hu

kép: viztorony/indafoto.hu

A gyorsabb internethez való jobb hozzáférés eredményeként 42 százalékkal több magyar fizetett online (streaming) televíziós tartalomért. Minden negyedik magyar naponta, 57 százalék pedig legalább hetente egyszer streamingel tévéműsorokat, filmeket, egyéb videótartalmakat, minden harmadik magyar pedig e-könyveket és digitális magazinokat olvas legalább hetente egyszer.

hirdetés

A felmérés rámutatott, hogy az online tartalomért fizetők közül minden második háztartás rendszeresen költ edukációs tartalmakra, ami 10 százalékpontos növekedés a tavalyi 41 százalékhoz képest. A megkérdezettek egyharmada pedig legalább hetente egyszer tölt le tanulással kapcsolatos tartalmat, szemben a 2014. évi 20 százalékkal, továbbá a felnőtt magyar tanulók 22 százaléka tölt legalább egy órát a neten tanulással egy átlagos napon. A magyarok átlagosan 48 percet játszanak mobilon egy nap,  2 perccel kevesebbet, mint 2014-ben, ugyanakkor egyénenként 11 százalékkal többet költenek a játékokra.

A Samsung kutatása szerint 2014-hez képest 28 perccel több időt, naponta csaknem három órát töltenek a magyarok tévézéssel, ennél többet csak a számítógép, illetve a laptop előtt töltenek. A válaszadók 48 százaléka rendszeresen tölt le az internetről TV-műsorokat, szemben a tavalyi 40 százalékkal, továbbá hétből egy válaszadó napi rendszerességgel használja laptopját, mobiltelefonját vagy táblagépét valamilyen TV-műsor nézésére.

A tanulmányt a Samsung Electronics megbízásából készítették, 18 ezer válaszadó vett részt benne online kérdőív kitöltésével 18 európai országból, közülük ezer Magyarországról.

MTI