Egyre több pénz áramlik a szélerőhasznosításba

A szélenergiahasznosításban több fejlesztést hajtottak végre az elmúlt évben az európai piacon, mint bármely más forrás esetében, így a szélerő a beépített kapacitásokat tekintve megelőzte a szénbázisú energiatermelést a kontinens országaiban – derül ki a legfrissebb adatokból.

Az európai szélerőművi kapacitások együttes teljesítménye 8 százalékkal gyarapodott 2016-ban, ma 153,7 gigawattra tehető, ezzel megelőzte a 16,7 százalékos piaci részesedéssel második szenet az európai erőművi piacon  a WindEurope nemrég közölt adatai szerint.

szélerőművek

hirdetés

Ezzel együtt a gázbázisú energiatermelés aránya visszaesett. A klímavédelmi szándékok felerősödése is segítette az elemzők szerint a szélerőhasznosítás felfutását, amire az előző évben 27,5 milliárd eurót fordítottak a befektetők. A szél és a szén – az európai szélenergiaipari-szövetség elemzése szerint a két szélsőséget jeleníti meg, a szélerőhasznosítás dinamikus bővülése mellett, ahogyan az várható volt, a szén folyamatosan veszít súlyából.

A 2016-os szélenergia ipari befektetések nagysága 5 százalékkal nőtt 2015-höz képest, vagyis egyre több pénz áramlik a széliparba, különösen a tengeri szélerőművek építésére, amelyekre együttesen 18,2 milliárd eurót költöttek, szemben a szárazföldi szélerőművek fejélesztésével, amelyek lendülete 29 százalékkal visszaesett az elmúlt évben.

forrás: energiainfo.hu