Egyre többen ismerik fel az atomenergiával járó előnyöket idehaza

A korábbi évekhez hasonlóan a felnőtt magyar lakosság több mint háromnegyede egyetért a paksi atomerőmű működésével. Öt magyar állampolgárból pedig négyen gondolják úgy, hogy az ország villamosenergia-igényének még nagyobb részét kellene hazai forrásból fedezni, derült ki egy most készült országos reprezentatív felmérésből. További fontos tendencia, hogy egyre többen ismerik a tényt, miszerint az atomenergia használata nem jár üvegházhatású gázok kibocsátásával.
A TNS Hoffman két évtizede követi, hogyan gondolkozik a hazai lakosság az atomenergiáról és a többi villamosenergia-forrásról. A tavalyi évhez képest markánsan változott a közvélemény annak megítélésében, hogy az atomerőművek szén-dioxid kibocsátással hozzájárulnak-e az üvegházhatáshoz, vagy sem.

Egyre többen ismerik a tényt, miszerint az atomenergia használata nem jár üvegházhatású gázok kibocsátásával, a korábbi felmérésekhez képest 11%-kal tudják többen, hogy a nukleáris-alapú energiatermelés nem szennyezi a levegőt. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, ráadásul a működő négy paksi blokk évente kétmillió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat.

fotó: atomeromu.hu

fotó: atomeromu.hu

Az elmúlt évhez képest is tovább erősödött az állampolgárok bizalma az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. biztonságosságával kapcsolatban. Döntő többségük, a válaszadók 91 százaléka a biztonsági előírásokat legalább megfelelőnek, vagy annál szigorúbbnak tartja. A többség, 70 százalék vélekedik úgy, hogy az atomerőműben meglehetősen, vagy nagyon szigorúan be is tartják a biztonsági előírásokat. Ennek egyik oka az lehet, hogy az Európa Tanács által kezdeményezett Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (stressz-teszt) eredményeit ellenőrző nemzetközi szakértői csoport felülvizsgálati jelentése megerősítette, hogy a paksi atomerőmű teljes mértékben megfelel a jelenlegi legkorszerűbb biztonsági előírásoknak.

A korábbi eredményekhez képest tovább nőtt azok aránya, akik egyetértenek az atomerőmű üzemidejének meghosszabbításával, a létesítmény 30 kilométeres körzetében élők között pedig még erősebb a projekt társadalmi elfogadottsága. A közvélemény többsége tisztában van azzal, hogy az atomerőmű termelésének meghatározó szerepe van hazánk megbízható, megfizethető és környezetkímélő villamosenergia-ellátásában és segítségével csökkenthető az importtól való függés is.

hirdetés

A felnőtt magyar lakosság háromnegyede (76%) évek óta egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik, amely nemzetközi szinten is igen jó eredmény. A paksi atomerőmű környezetében élők körében még inkább kiugró a bizalom magas aránya az atomerőmű működése iránt, az itt élők 95 százaléka támogatja annak működését.

A megkérdezettek közül a legtöbben a nukleáris energiát tartják a legolcsóbb villamosenergia-forrásnak (43%), ezt követik a megújulók (34%), majd pedig a fosszilis energiaforrások (23%). 5 magyar állampolgárból 4-en gondolják úgy, hogy az ország villamosenergia-szükségletének a jelenleginél nagyobb részét kellene hazai előállításból fedezni. A lakosság jelentős része, 41 százaléka legfeljebb 10 százaléknyi energiahordozó-importot tart elfogadhatónak, a 25 százalékos importarányhoz a megkérdezettek további harmada járulna hozzá. Ez különösen azért érdekes, mert a villamosenergia-import jelenleg 30 százalék körüli.

Bár a megújuló energiákba vetett bizalom továbbra is magas, a lakosság jelentős többsége, 69 százaléka meghatározó szempontként említette az energia árát. A lakosság nagyobb része nem lenne hajlandó többet fizetni a villamos energiáért, ha azt drágább energiaforrásokból állítanák elő – még ha az megújuló is.

OrientPress Hírügynökség