Egyszerűbbé válnak az innovációs célú közbeszerzések

Szakmai útmutatót készített az innovációs célú közbeszerzések egyszerűsítése érdekében a Közbeszerzési Hatóság.  

A hatóság pénteki tájékoztatásában felidézte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a Közbeszerzési Hatóság októberben együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy erősítsék Magyarországon az innovációs célú közbeszerzések hatékonyságát és elterjedését.

Az együttműködés aktualitása, hogy a Közbeszerzési Hatóság elkészítette az innovációs partnerség alkalmazásának egyes kérdéseiről szóló útmutató tervezetét – közölték. Az innovációs partnerség egy olyan speciális közbeszerzési eljárás típus, amelynek célja egy még nem létező innovatív szolgáltatás vagy termék beszerzése.

hirdetés

A Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács egyhangúlag elfogadta az útmutatót, amely kitér az innovációs partnerség alkalmazásának eseteire, az innovációs partnerség tárgyára, illetve az ajánlatok bírálatának speciális szabályaira. Ezen túl szól a kutatási és fejlesztési projektek bemutatásáról, az innovációs partnerség és az egyéb eljárások kapcsolatáról, valamint iránymutatást kíván adni a partnerségi szerződés tartalmi elemeinek meghatározásához, köztük kiemelten a szellemi tulajdonjogok rendezéséhez.
A hatóság közleményében hangsúlyozza: a kutatás-fejlesztés és az innováció a magyar kormány gazdaságfejlesztési stratégiájának fontos részét jelenti. Amellett, hogy a k+f+i tevékenység a gazdasági versenyképesség és a társadalmi jólét növelésének egyik kulcseleme, kiemelt szerepet játszik a környezeti fenntarthatóság biztosítása terén is. Mindezek érdekében az Európai Unió és ezzel összhangban Magyarország is kiemelt célként kezeli, hogy a magánberuházások bevonzása érdekében növelje a kutatásra-fejlesztésre fordított közkiadásokat.

A Közbeszerzési Értesítő itt, A Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács útmutatója itt érhető el.

innoexpo.hu