Egyszerűsített gázkészülékcsere

A legfeljebb 36 kilowatt teljesítményű gázkészülékek egyszerűsített módon cserélhetők ki, amennyiben a készülék és a helyszín megfelel az előírásoknak – egyebek mellett ezt tartalmazza a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

A gázkészülékekkel kapcsolatos engedélyeket első fokon a fővárosi és megyei kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatósága, míg másodfokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal adja ki. Az egyszerűsített cserét nem kell engedélyeztetni, viszont azt csak az illetékes földgázelosztó – pb-gáz fogyasztó készülékek esetén a gázforgalmazó – előírásai alapján feljogosított gázszerelő végezheti. A szerelőnek rendelkeznie kell műszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal is.

kép: erazol-technik/indafoto

hirdetés

Az egyszerűsített csere első feltétele, hogy az új készülék teljesítménye nem lehet nagyobb 36 kilowattnál. Ha a meglévő készülék ennél kisebb teljesítményű, akkor az új sem lehet nagyobb a meglévőnél. Összehasonlításul: egy átlagos családi házat 20 kilowattos kazánnal lehet kifűteni.

Az egyszerű csere további feltétele, hogy a fogyasztónál lévő gázvezetéket se átalakítani, se cserélni ne kelljen.

Az új gázkészülék besorolásának meg kell egyeznie a régi besorolásával, és be kell szerezni a kéményseprő-ipari közszolgáltató szakvéleményét arról, hogy a kémény megfelelő. Amennyiben a készülék külső levegővel működik, akkor azt a vezetéket a gyártó utasításainak megfelelően kell kiépíteni.

MTI

Vélemény, hozzászólás?